Društvo

Deponija „Keleš“ ubuduće u nadležnosti preduzeća „Niški region“

Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Keleš“ ubuduće neće više biti briga Regionalne razvojne agencije „Jug“, već preduzeća „Niški region“, čiji su osnivači  Niš, Sokobanja, Aleksinac, Doljevac, Ražanj, Svrljig, Gadžin Han, Merošina.

U Regionalnoj razvojnoj agenciji „Jug“ kazali su da je u toku procedura koja će omogućiti da „Niški region“ dobije ovlašćenja neophodna da potraži privatnog partnera za realizaciju projekta „Keleš“ i da bude partner izabranoj kompaniji.

„U decembru prošle Regionalna razvojna agencija „Jug“ donela je odluku da više nije „javno telo“ za sprovodjenje projekta „Keleš“ i da će se time ubuduće baviti preduzeće „Niški region“ koje je osnovano u okviru tog projekta.  RRA „Jug“ je „Niškom regionu“ predala kompletnu dokumentaciju projekta „Keleš“. Sledeći korak je da skupštine svih osam lokalnih samouprava koje su uključene u projekat donesu odluku da se menja javno telo za sprovodjenje projekta. Skupštine će vrlo brzo dobiti materijale koji su im potrebni da bi ušli u proceduru donošenja te odluke“, kazali su nadležni u Regionalnoj razvojnog agenciji „Jug“.

U toj agenciji su takodje rekli da je u toku provera da li je model javno-privatnog partnerstva koji je provobitno odobran za „Keleš“ dobar i da li će ostati ili će biti promenjen, ali verovatno da će biti zadržan.

Foto: B. Lj.

„Regionalna razvojna agencija „Jug“ dala je značajan doprinos tom projektu, praktično je vodila ceo projekat, raspisala je dva tendera za izbor privatnog partnera, ali su se u medjuvremenu promenili  kapaciteti agencije. Pošto više nismo u mogućnosti da damo podjednak doprinos daljem razvoju tog projekta, zajedno sa osnivačem smo doneli  odluku da ovlašćenja prenesemo na „Niški region“ i da to preduzeće bude „javno telo“ za realizaciju projekta „Keleš“, naveli su u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Jug“.

Prema prvim najavama, gradnja „Keleša“ trebalo je da krene u prvoj polovini 2016. godine na prostoru od deset hektara izmedju Niša i Doljevca, a njegovom izgradnjom, kako je isticano, dugoročno bi bio rešen problem odlaganja otpada grada Niša, sedam okolnih opština i Sokobanje. Reč je o više od 82.000 tona smeća godišnje, od kojih 90 odsto pripada Nišu, koje se sada skladište na smetlištima ili deponijama.

Posle dva neuspela medjunarodna tendera za izbor koncesionara (2015. i 2016. godine) bilo je reči da bi koncesionar mogao da bude potražen  u otvorenom pregovaračkom postupku, ali trećeg pokušaja nije ni bilo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com