Kultura

“Deobe” na 66. Sterijinom pozorju

Predstava “Deobe” Narodnog pozorišta Niš ušla je u selekciju ovogodišnjeg 66. Festivala Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Komad je koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Niš. Dramatizaciju romana Dobrice Ćocića uradio je Spasoje Ž. Milovanović, a režirao je Jug Radivojević.

Sterijino pozorje, najpoznatiji pozorišni festival u regionu, biće održan od 18. do 26. juna, a za neku od nagrada konkuriše još osam predstava.

Foto: Narodno pozorište Niš

Ćosićeve “Deobe” su jedno od najznačajnijih dela srpske književnosti posle Drugog svetskog rata koje se nastavkom priče o porodicama Katić i Dačić, nadovezuje na roman “Koreni”.

Komad “Deobe” je premijerno prikazan pred niškom publikom 9. aprila ove godine.

Foto: Narodno pozorište Niš

Predstava “Deobe” jedna je od tri izabrane iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije koja je uvrštena u program 66. Sterijinog pozorja. Selektovane su i ,,Ako dugo gledaš u ponor“ Enesa Halilovića u dramatizaciji Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar/ Кulturni centar Novi Pazar) i ,,Radio Šabac“ Olge Dimitrijević (Šabačko pozorište).

Foto: Narodno pozorište Niš

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije okuplja 16 institucionalnih pozorišta iz četrnaest gradova sa sedištem van Beograda i Vojvodine i ima za cilj da zajednički definiše i unapređuje pozorišnu delatnost u tom delu Srbije. Čine je: Кnjaževsko-srpski teatar Кragujevac, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović” Zaječar, Narodno pozorište Užice, Narodno pozorište Pirot, Narodno pozorište Leskovac, Narodno pozorište Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, Šabačko pozorište – Šabac, Кruševačko pozorište – Кruševac, Pozorište „Bora Stanković” Vranje, Кraljevačko pozorište – Кraljevo, Prvo prigradsko pozorište „Pulsteatar” Lazarevac, Regionalno pozorište Novi Pazar, Pozorište lutaka Niš, Pozorište za decu Кragujevac i Gradsko pozorište – Čačak.

Predsednik Zajednice je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com