Politika

Demokrate predložile rešenje za opstanak ustanove Divljana

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS Niš, predao je danas odborničku inicijativu u Skupštini Grada, kako bi se rešio opstanak ustanove “Divljana”.

Nekadašnje popularno dečje odmaralište nadomak Bele Palanke, ustanova, “Divljana” već skoro tri godine nije u funkciji dečjeg odmarališta. Krajem 2016.godine u odmaralište su počeli da dolaze prvi azilanti i boravili sve do juna 2018.godine, a poslednja grupa azilanata napustila je odmaralište septembra 2018.godine. Njihov broj je varirao ali su sve vreme koristili kapacitete ustanove. Do ovoga je došlo tako što je Komesarijat za izbeglice sa Gradom sklopio ugovor o privremenom boravku azilanata u objektima odmarališta, rečeno je na konferenciji za novinare niške Demokratske stranke.

“Devetoro zaposlenih u ustanovi su obavljali svoje redovne poslove u skladu sa svojim ugovorom o radu i danas su u radnom odnosu. Njihov status nijednim aktom nije menjan ali objekti su prazni, a zaposleni od juna 2018.godine nisu primali plate. Obraćali su se i Gradu i Komesarijatu za izbeglice, većnici  gradskog Veća Grada Niša zaduženoj za dečju i socijalnu zaštitu, ali bez rezultata. Oni su već skoro 2 godine bez sredstava za život i to ne svojom krivicom. Osim plata, njima nisu uplaćivani doprinosi tako da su onemogućeni da se leče jer ne mogu da overe zdravstvene knjižice a među njima ima i teških hroničnih bolesnika čiji je život ugrožen. Takođe, oni ne mogu ni da se zaposle, čak i kad nađu drugi posao jer su još uvek u radnom odnosu u ustanovi “Divljana” Inače, obezbeđena su  redovna, svakodnevna dežurstva u ustanovi iz bezbednosnih razloga – to su organizovali sami zaposleni,” rekao je Stanković.

Osim zaposlenih, problem imaju i roditelji dece školskog uzrasta jer se rekreativna nastava od 2016.godine ne obavlja u “Divljani” a to je bila višegodišnja tradicija, gde su cene bile pristupačne, a blizina dečjeg odmarališta i kvalitet usluga, velika prednost.

Za ponovno stavljanje u funkciju dečjeg odmarališta, bilo bi potrebno  oko 15.000.000,00 dinara.

“Pre nego su azilanti došli, u obnovu toplovoda iz sredstava humanitarne pomoći, uloženo je oko 28.000.000,00 dinara. Postoje i zaostala dugovanja ustanove prema dobavljačima. Novac je potreban i da se objekat renovira i privede nameni-boravku školske dece ( krečenje, popravka instalacija, sređivanje kruga –parka, klupa i dr.)”, izjavio je odbornik Stanković.

Objekti ustanove propadaju a ide zimski period što će samo pogoršati stanje u dečjem odmaralištu.

Neophodno je  da predsednik Skupštine, u skladu sa svojim ovlašćenjima iz člana 81. Poslovnika o radu zakaže to PO HITNOM POSTUPKU sednicu Skupštine Grada, kako bi se rešio opstanak ustanove Divljana, zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com