Društvo

Delegacija Turske u poseti Nišu. U najavi bratimljenje sa provincijom Balikesir

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, razgovarala je danas u Gradskoj kući sa delegacijom turske provincije Balikesir, koju je predvodila poslanica u parlamentu te zemlje. Delegacija je Nišu donela pismo njihovog gradonačelnika sa željom da se ova dva grada pobratime i nastave saranju u mnogim oblasitma.

 

“Za grad Niš je ovo veoma važno zato što se turska privredna zajednica povećava na našem prostoru. Vi znate da uspešno rade mnoge turske kompanije na nivou Srbije, da smo spremni da im pružimo svu pažnju i mogućnost da nastave sa invenstiranjem u ovom delu Srbije i da pomognemo srpsko-turskoj komori da između ostalog uspostavi bolju saradnju između mnogih naših gradova kao što smo uspostavili saradnju Niša i Istanbula preko avio linija koja saobraća dva puta nedeljno. Avioni su prepuni u oba pravca, što znači da je naša vizija da povežemo Istanbul i Niš bila dobra. Sa druge strane spremnost turske ambasade da otvori konzulat u Nišu je nama značajna činjenica upravo zbog povezivanja i privrednika i turista.”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Balikeser je grad koji je udaljen sat i 45 minuta od Istanbula. Raspoloženi su za dolazak njihovih ljudi u grad Niš, za saradnju u mnogim oblastima, tim pre što su viliki proizvođači maslina i maslinovog ulja, a naravno njihova je spremnost da ulože novac u rekonstrukciju spomenika iz osmanskog perioda koji su ostali Nišu, takođe je važna za grad. Oni imaju razvojnu agenciju Tika i Niš je stao u red onih gradova koji bi mogli da apliciraju projektom za uređenje Niške tvrđave, rekla je gradonačelnica Niša.

“Bila sam pre dva tri meseca u delegaciji sa turskim ambasadorom, i videli da ima mnogo sličnosti između Belikesira i Niša i to preneli našem gradonačelniku. Imamo dosta toga zajedničkog, kao što je industrija, tehnologija, univerzitet.”, rekla je Pakize Mutlu Aydemir, poslanik AK Partije iz Balıkesira koja je na ovom sastanku predstavljala i predsednika Erdogana.

Gradonačelnici Niša je drago što su uspeli da ugoste ljude koji imaju dobre namere povezivanja i na taj način uključivanja lokalnih vlasti odnosno lokalne zajednice u saradnju, čime se potvrđuje i saradnja predsednika Vučića i Erdogana. To samo znači da i gradovi treba da prate državnu politiku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Deo kolača – SRBIJA KOLONIJA, i Turskoj. A, što se tiče spomenika kulture iz osmanlijskog perioda oni su, kako I dolikuje civilizovanom svetu, pod zaštitom države Srbije. Recimo spomenik Ćele-kula, zatim obeležje učitelju Tasi, da ne nabrajam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com