Društvo

Delegacija Saveza potomaka ratnika Srbije odala počast junacima Čegarske bitke

U organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije i Grada Niša, u sredu, 31. maja 2023. godine obeležena je 214. godišnjica bitke na Čegru. Državnoj ceremoniji obeležavanja godišnjice bitke prisustovala je visoka delegacija koju su predvodili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, državni sekretar Zoran Antić, i rukovodstvo Grada Niša

Ispred Republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije počast čegarskim junacima odala je delegacija koju su činili: prof. dr Dejan Antić sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, dr Goran Đorđević – ugledni niški advokat, i istoričar Đorđe Bojanić.

Istoričar prof. dr Dejan Antić ističe da su ratnici Stevana Sinđelića prihvatajući borbu protiv višestruko jačeg neprijatelja u proleće 1809. godine imali kolosalno izražen borbeni moral i svest o najvišim narodnim interesima.

„Oni nisu poput današnjih kvaziliberala i prodavaca magle o građanskim pravima bili spremni da žrtvuju sopstvenu slobodu i teritoriju, i da viševekovni srpski ideal o borbi za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje zamene nekakvim trulim evroosmanskim poretkom. Nisu jer su znali da samo u oslobođenoj i ujedinjenoj srpskoj državi mogu da žive bezbedno, da ispovedaju svoju pravoslavnu veru, da mirno obrađuju zemlju i svoju decu vaspitavaju i uče zdravim svetosavskim vrednostima“, istakao je Antić i naglasio: „Zaboravimo li Čegarske junake, zaboravimo li Stevana Sinđelića, Tanaska Rajića, Milana Tepića, zaboravićemo i da postojimo kao narod“.

Ceremonija je završena prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Izvor: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com