Sport

Delegacija Fakulteta sporta boravila na Erasmus plus radionici u Hrvatskoj

Poslednjeg vikenda u oktobru bio je radni za delegaciju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV) – doc. dr Danijelu Živković, doc. dr Anđelu Đošić i Miljanu Kostić-Đorđević.  Boravili su u Ogulinu u okviru trećeg sastanka na Erasmus plus projektu pod nazivom “Parapreduzetnička trening akademija” (“Paraentrepreneurship Training Academy”).

Projekat koji se sprovodi sa ciljem kreiranja strategija za pomoć osobama sa invaliditetom kako bi započeli sopstveni posao u svojstvu preduzetnika. Inače, pored FSFV kao predstavnika Srbije, partneri na projektu dolaze iz Bugarske (KKK “Levski” iz Sofije, u svojstvu vodećeg partnera), Rumunije (Košarkaški savez Rumunije) i Hrvatske (KK “Ogulin” iz istoimenog grada).

Na početku radnog dela, svim članovima konzorcijuma dobrodošlicu su poželeli gradonačelnik grada Ogulina, g. Dalibor Domitrović, kao i predsednik Zajednice športova Ogulina, prof. Miljan Vorkapić. Nakon toga, učesnici su razmenili svoja dosadašnja saznanja, razgovaralo se o planovima za buduće aktivnosti i razmenjivali ideje i iskustva. Naglašeno je da je ovaj projekat važan u zemljama učesnicama, jer je jedinstven – daje smernice za razvoj preduzetništva osoba sa invaliditetom, što je najviši oblik dualne karijere.

Projekat polazi od pretpostavke da se sport može koristiti kao sredstvo za podsticanje preduzetništva, razvijanje poslovnih veština i društvene inkluzije. Za potrebe sastanka u Ogulinu, svaka delegacija je predstavila bivše i sadašnje sportiste sa invaliditetom koji su uspešni preduzetnici. Neki primeri dobre prakse biće korišćeni za izradu  inovativnog modula/priručnika obuke koji kombinuje sportsku obuku sa osnovnim preduzetničkim veštinama.

Delegacija FSFV je na briljantan način prezentovala primere uspešnih bivših i sadašnjih sportista sa invaliditetom iz Srbije koji su i uspešni preduzetnici. To će biti primeri koji će biti deo sadržaja modula/priručnika obuke.

„Prezadovoljna sa predstavljanjem našeg fakulteta i prezentacijom sportista sa invaliditetom iz Srbije koji su uspešni preduzetnici. Dualna karijera sportista sa invaliditetom u ulozi preduzetnika na primerima Slobodana Adžića, Bojana Stamenkovića, Slobodana Banjca i Nemanje Tadića je impresionirala domaćine. Zamoljene smo isto predavanje ponovimo osobama sa invaliditetom Ogulina, samo na našem jeziku.“ – naglasila je sa puno ponosa doc. dr Danijela Živković, šef delegacije FSFV u Ogulinu. Inače, doc. Živković je pre samo nekoliko meseci imala Erasmus plus trening mobilnost iz oblasti dualne karijere na Univerzitetu sporta „Foro Italiko“ u Rimu, pod mentorstvom čuvenog stručnjaka iz ove oblasti, prof. dr Laure Kapranike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com