Kultura

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29. juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela ovog juna predstaviće Petar Čujo, vajar iz Zagreba.

Organizator veoma posećenog događaja u čast umetnosti i prirode je Udruženje umetnika Pigmalion koji je do sada ugostilo više od stotinu umetnika iz zemlje i sveta.

Osnivač pomenutog Udruženja Gorazd Čuk ističe da su umetnici najbolji promoteri lepote ovog dela Srbije koja je istovremeno i njihova inspiracija.

“Nesebično svake godine podelimo sa mnogobrojnim gostima, ljubiteljima umetnosti i prirode, ovaj delić “raja” koji uporno stvaramo na 54 hektara. Svake godine interesovanje raste što nas obavezuje da se i više potrudimo oko organizacije i programa“,ističe Čuk i dodaje da će posetioci moći da probaju lokalne specijalitete i kupe proizvode sa ovih plantaža.

PETAR CUJO; Foto: Cetkovic

Galeriju na otvorenom u poljima lavande krasi stalna postavka sa desetak vrhunskih umetničkih dela koja potpisuju Nikola Smilkov, Petar Hranueli, Milisav Stojanović, Petar Čujo, Sara Nikolić, Božo Terzić a skulpture su izlagali i Jovana Petković i Nebojša Savović Nes.

Petar Čujo ,mag.art.
Rođen je u Zagrebu 1991. godine .

Završio je  Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2010. godine ,
iste godine upisuje kiparski odsjek Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Akademiju završava 2017. kada stiče naslov magistra kiparstva.

Pripada mlađoj generaciji hrvatskih umjetnika, čiji je rad ponajprije vezan uz klasične kiparske forme i tehnike kamene i brončane skulpture.

U svojem kiparskom izražaju prema tradicionalnim kiparskim materijalima pokazuje inovativnost i svežinu u reinterpretaciji skulpturalne forme.

U kamenu pokazuje kontrastan pristup, gde u trenutku izvlačenja forme iz surovosti kamena prekida proces postavljajući nejasne oblike i forme, nalik velu koje minuciozno izglađeno tone u skupnu formu izvornoga kamena.

PETAR CUJO, IZLOZBA SKULPTURA, foto cetkovic

Forma u njegovim delima često graniči između figuralnosti i apstrakcije te upravo u toj nejasnoj granici pokazuje svoju veštinu oblikovanja, kao i zanimljiv idejno-konceptualni pristup temi.

Autor je nekoliko javnih skulptura u nagrada :
2012., Lopar, “Festival skulpture u pijesku” (osvojeno 2.mjesto)
2013., Radionica klesanja kamena “CZK Bol” (skulptura na javnoj površini “Crna
rupa”)
“Kiparska škola Motraker”, Vrsar (skulptura na javnoj površini “Ivy 23”)
2016., “Likovna kolonija Velebit 3”, Lovinac (skulptura na javnoj površini “Ličanka”)
2017., treća osvojena nagrada na natječaju “VRO Bljesak” u Okučanima.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com