Kultura

Dela Miloša Šobajića u Galeriji Art 55

Izložba slika Miloša Šobajića biće otvorena večeras u 18 časova u Galeriji Art 55 u Nišu.

Dela jednog od najvećih živih slikara današnjice obuhvatiće radove velikog formata iz ciklusa „Progon“, nastalih tokom poslednjih 20 godina.

Otvaranje izložbe će biti realizovano onlajn i moći će da se prati na Facebook stranici Galerije Art 55. Svi zainteresovani biće u prilici da posete izložbu istog dana, od 18:30 časova, u malim grupama, zbog specifičnih epidemioloških okolnosti.

Izložba traje do 26. januara 2021. godine.

Foto: Privatna arhiva

Miloš Šobajić je srpski i francuski slikar i vajar. Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem XIX veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, bleh orkestar, prve novine i časopise.

Školovao se u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću, a Akademiju Likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1970. godine. Dve godine kasnije preselio se u Pariz gde i danas radi.

Svoje radove Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na blizu pet stotina grupnih izložbi, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije. Njegova dela se nalaze u četrdesetak muzeja savremene umetnosti u svetu.

Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. Ruska Duma mu je dodelila 2018. godine orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr.

Foto: Privatna arhiva

Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kojem je bio dekan, redovni profesor i počasni doktor, da bi godine 2012. postao profesor emeritus.

O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa, Nobelovac Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, Šobajić je objavio 2018. godine. Živi i radi u Beogradu i u Parizu. Oženjen je Majom T. Iskjerdo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com