Kultura

Dela japanskih grafičara u Paviljonu u Tvrđavi

Izložba “Savremena japanska grafika” autorke Snežane Petrović iz Novog Sada otvorena je u Paviljonu u Tvrđavi.

Ekskluzivnu postavku najnovijih radova savremene japanske grafike malog formata, ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju do 23. marta, svakog dana od 12 do 17 časova.

Postavku čine radovi 60 japanskih autora predstavljenih na 60 grafičkih listova, urađenih u više grafičkih disciplina, počev od japanskog drvoreza, visoke, duboke, ravne, propusne i digitalne štampe.

Reč je o grupi likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931. godine. Status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine. Veoma su aktivni i bezmalo čitav vek generacije umetnika su izlagale svuda po svetu. Cilj je svakako promocija japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou, što je do sada imalo veliki uspeh“, objasnila je autorka projekta dr Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Snežana je na umetničkoj sceni Japana prisutna dugi niz godina i višestruki je laureat japanskih bijenala male grafike. Zahvaljujući tome i saradnji sa niškom Galerijom savremene likovne umetnosti, ova grafička postavka stigla je u Niš.

Snežana Petrović bila je učesnik Grafičke radionice u Sićevu 2018. a godinu kasnije realizovala je izložbu „Mali kabinet misterije“ u Salonu 77 u niškoj Tvrđavi.

Foto: GSLU Niš

Ulaz u izložbeni prostor Paviljona u Tvrđavi moguć je samo sa zaštitnom maskom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com