Kultura

Dela iz kolekcije niške Garlerije “Mića Popović i njegovi savremenici” u Valjevu

U Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” u Valjevu otvorena je izložba “Mića Popović i njegovi savremenici”, koju čine dela iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Izložba je koncepcijski osmišljena tako da pruža uvid u stanje i kretanja u našoj umetnosti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, u vreme najveće slikarske i izložbene aktivnosti Miće Popovića.

Foto: GSLU

“Pored dela ovog umetnika zastupljeni su radovi još 24-oro autora priličnog generacijskog raspona, od umetnika koji su u periuodu između dva svetska rata počeli svoje profesionalne karijere i imali etablirani status u vreme kada je Popović počinjao (Peđa Milosavljević, Ivan Tabaković, Mihajlo Petrov, Pavle Vasić, Milenko Šerban, Cuca Sokić) preko prijatelja i kolega sa studija, nekih od članova Zadarske grupe (Bata Mihajlović, Petar Omčikus, Кosa Bokšan), generacijski bliskih kolega (Stojan Ćelić, Miodrag Protić, Mladen Srbinović, Božidar Prodanović, Zoran Pavlović, Boža Ilić, Gabor Silađi, Кosta Bradić) do umetnika sledeće genaracije (Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović, Siniša Vuković)”, navodi u tekstu za katalog autor izložbe Milica Todorović, muzejski savetnik.

Ona ističe da iako je izložba nevelikog obima, uverava nas u višeslojna kretanja u našem slikarstvu od vremena stišavanja enformela, potvrđujući paralelno egzistirajuće pravce i umetničke izraze koji se temelje na geometrijskim tendencijama, apstrakciji, nadrealnim i imaginarnim figurativnim sklopovima, novoj predmetnosti ili novom ekspresionizmu. Izložba prema njenim rečima, s druge strane, takođe nedvosmisleno potvrđuje samog Miću Popovića kao potpuno samosvojnog autora osobenog misaono- emotivnog koda i etičkog kodeksa, budne kritičke svesti i jasnih percepcija prilika vlastitog vremena.

Foto: GSLU

Izložba u Valjevu priređena je nakon gostovanja u Centru za kulturu „Vuk Кaradžić“ Loznica, koji se niškoj publici oktobra u Oficirskom domu predstavio delima iz stalne postavke Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

 

Foto: GSLU

“Nastojimo da svoju bogatu kolekciju prezentujemo javnosti i izložba Mića Popović i njegovi savremenici jeste rezultat takvog nastojanja. Drago mi je izazvala pažnju, da nakon Loznice gostuje u Valjevu, a postoji interesovanje i drugih ustanova kulture u Srbiji. Ona u celini daje uvid u tokove srpske istorije umetnosti druge polovine prošlog veka i ja bih ukazala na značaj izloženih dela koja predstavljaju trajnu vrednost, kulturnu baštinu naše ustanove, našeg grada i regiona, ukazuju na značaj kulturnog nasleđa, podižu svest o obavezi svih nas da ga čuvamo, brinemo o njemu. Nemamo čestu priliku da prezentujemo ove radove ali se nadam da ćemo u skorije vreme biti u prilici da ih trajno izložimo u okviru stalne postavke u našem gradu, rekla je Emilija Bilić, direktor GSLU Niš i istakla značaj dugogodišnje saradnje sa IUS , otpočetom učešćem Radovana Miće Trnavca na Likovnoj koloniji Sićevo 2016 godine, zatim priređivanjem izložbe Dela stranih umetnika u fondu GSLU Niš u Valjevu, kao i predstavljanjem Internacionalnog umetničkog studija u Paviljonu u Tvrđavi.

Foto: GSLU

Izložba Mića Popović i njegovi savremenici u Valjevu biće otvorena do kraja januara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com