Kolumna

DEJAN STOJILJKOVIĆ: Važno je biti super

U ovo doba godine bioskope zapljusne najezda superherojskih filmova i u polemici i filozofiranju nastrojenom srpskom puku se po ko zna koji put povede rasprava o tome da li naša deca treba da odrastaju uz avanture nekog tamo čoveka-pauka, čoveka-slepog miša ili nabildovanog tipa sa druge planete koji nosi crvene gaće preko pantalona i ima veliko slovo S na grudima. Još je veća polemika oko toga da li ti i takvi heroji, uveženi sa zapada, trebaju našoj deci da budu uzori ili, ne dao Bog, rol-modeli?

Još tu ima likova koji su u suprotnosti sa našom tradicijom i istorijom, kao što je recimo, neki tamo Kapetan Amerika. Ali, avaj, pošto mi nemamo Pukovnika Srbiju ni Šajkača-mena, ne ostaje nam drugo nego da kupimo kokice i kola-kolu i odemo da u mraku bioskopske sale navijamo za Kepa dok ubija boga u nacistima i ostalim zlikovcima. Neki misle da će zbog toga novije generacije Srba verovati da je Drugi svetski rat dobijen zato što je Kapetan Amerika sa svojom ekipom razbucao Hitlerove jurišnike ili da je za mir u svetu najzaslužnija ekipa poznatija kao Osvetnici. Ono, ne lezi vraže, vezu Srbije i marvelovih superheroja potvrdio je prvi nastavak Osvetnika – “Era Altrona” gde Toni Stark i drugari mlate negativce ispred lokala na kojima je ispisano “kafana” i “poslastičarnica”.

Protivnici uvezenih superheroja kao krunski dokaz svojih tvrdnji iznose činjenicu da nam ne trebaju strani superjunaci dok god imamo naše. Pošto Nikoletina Bursać više nije politički podoban, opet se vraćamo korenima pa su tu Marko Kraljević, Mali Radojica i Miloš Obilić. Kad bolje razmislim, oni i jesu odraz klasične superherojštine. Nadljudski jaki, kadri stići i uteći, posvećeni ideji slobode i pravde, vole decu i domaće životinje, nepokolebljivi u svojoj borbi za bolji svet.

Ali, kad još bolje razmislim, zar nisu isti takvi i superheroji iz američkih stripova i filmova?

Tu dolazimo do poente cele stvari.

Bolje je da vam dete odraste uz uzore kakvi su Supermen, Spajdermen i Betmen nego uz “uzore” koji pune napise ovdašnjih crnih hronika. Zar nije lepše da vaš sin poželi da kad odraste bude Toni Stark a ne neki od lokalnih tajkuna? Zar nije bolje maštati da budeš Brus Vejn nego mastiljara u nekoj opštini? Daleko je pristupačnija slika advokata u liku Meta Murdoka koji noću čuva Nju Jork u kostimu Dardevila nego pojedinih srpskih krivičara koji brane ubice i silovatelje. Vaše dete sigurno neće postati loš čovek ako neguje moralni kodeks kakav u sebi nose jedan Ajronmen, Supermen i Tor.

Zato slobodno povedite svog klinca u mrak bioskopa, jednog od retkih mesta gde se još uvek dešavaju čuda i gde će te zajedno moći da uskliknete:

“Napred, Kep! Udri bandu!”

Preuzeto sa zvaničnog sajta Dejana Stojiljkovića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com