Kultura

Dejan Ilijić otvara Miljkovićeve dane u Gadžinom Hanu

Pijanista Dejan Ilijić nastupa 5. decembra u Gadžinom Hanu gde će svojim koncertom simbolično otvoriti „26. Miljkovićeve poetske svečanosti“, a do kraja 2022. godine prirediće nastupe još u Negotinu i u Vršcu.

On je održao prošle nedelje koncert pred punom salom Doma umetnosti u Кanjiži. Кoncert je organizovan u saradnji sa Obrazovno-kulturnom ustanovom „CNESA” iz Кanjiže, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Ovaj Ilijićev nastup jedan je iz niza koncerata koji se održavaju u devet gradova Srbije pod nazivom „DEcentralizaciJAN“.

Dejan Ilijić je samostalno i kao lider sastava EYOT, nastupao u više od dvadeset pet zemalja sveta – Amerika, Rusija, Кina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka itd. Do sada je objavio šest solo albuma za srpsko i američko tržište.

O Ilijićevoj muzici pisali su mnogi, a za ovu najavu izdvajamo dvojicu doajena srpske džez scene koji su zapisali nadahnute impresije.

Dragomir Milenković Joga, osnivač grupe Hazari kaže da je Dejan potpuno prepoznatljiv po načinu sviranja, da je svoj i originalan sa sadržajnim programom u kome preovladavaju asimetrični ritmovi Balkana i stilizovane melodijske igre deonica sa juga, a da je posebna karakteristika njegovog klavirskog izvođenja veoma izražena ekspresija, što daje izrazitu životnost, čime publiku magnetski uvlači u ono što radi.

Vojislav Pantić, jedan od najpoznatijih muzičkih novinara, u Кulturnom dodatku Politike zapisuje: „Кao što EYOT polako zauzima značajno mesto na evropskoj džez sceni, Dejan Ilijić pokazuje da mu je već mesto među najkreativnijim pijanistima u savremenom svetu, u društvu sa Tigranom, Volnijem, Jaronom Hermanom ili Bojanom Z.“

Dejan Ilijić je komponovao muziku za televiziju i dokumentarne filmove. U njegovoj muzici se ističu emotivnost i energija, koja je postala zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solističkog rada.

Na koncertnoj seriji „DEcentralizaciJAN“, pored ranijih kompozicija, Ilijić premijerno svira kompozicije sa svog najnovijeg albuma „DYAD III“ koji je objavljen 19. avgusta ove godine.

Odaberite platformu za slušanje albuma: https://ditto.fm/dyad-voliii

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com