Sport

Defile niških biciklista u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Bicikl je već dugo ponovo u modi, u celoj Evropi pa i kod nas. Ne samo iz hobija ili kao deo sportskih aktivnosti, ovo prevozno sredstvo uspešna je alternativa za lak i bezbedan prevoz u gradovima. U želji da afirmišu korišćenje bicikla u gradskom saobraćaju, skrenu pažnju na značaj koji vožnja biciklom ima za zdravlje ljudi, ali i životnu sredinu, u nedelju 18. septembra u okviru Evropske nedelje mobilnosti, EU info kutak organizovaće „Defile niških biciklista“.

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti bude: Bolja povezanost. Za ovu temu odabran je i slogan Krećimo se kvalitetnije! Tema ovogodišnje kampanje odnosi se na bolje saobraćajne veze između i unutar naselja, koje se postižu kroz unapređeno planiranje i raznovrsnije usluge javnog prevoza, kao i na bolju povezanost ljudi i gradskih sadržaja kroz kvalitetnije javne prostore.

„Pozivamo sve bicikliste, one koji svakodnevno koriste bicikl kao svoje prevozno sredstvo, sportiste, rekreativce, ali i one koji su možda zaboravili na svog starog dvotočkaša, da nam se pridruže u vožnji Nišom. Podsećamo da je za učešće dece mlađe od 12 godina obavezno prisustvo roditelja ili staratelja.“, navedeno je u saopštenju.

Okupljanje biciklista zakazano je za nedelju 18.9.2022, u 10:30 časova na Trgu Kralja Milana, dok će defile krenuti u 11:00 časova.

Biciklisti će se kretati ulicom Vožda Karađorđa, Sinđelićevim trgom, ulicom Nikole Pašića, trgovima Kralja Aleksandra i Pavla Stojkovića, Dušanovom ulicom, bulevarima dr Zorana Đinđića i Svetog cara Konstantina, ulicama 29. Novembra i Pavla Sofrića, sve do keja na Nišavi u Brzom Brodu gde se vožnja završava.

„Biciklističku rutu dugu 9 kilometara preći ćemo za jedan sat vožnje uz obezbeđeno prisustvo redara i saobraćajne policije koji će brinuti o bezbednosti vožnje. Apelujemo na sve učesnike da poštuju brzinu kretanja grupe i posebno obrate pažnju na redare u jasno obeleženim prslucima koji će regulisati grupnu vožnju.“, ističu.

„Defile niških biciklista“ je manifestacija koju u okviru Nedelje evropske mobilnosti organizuju Grad Niš, Udruženje biciklista „Karavan tim“ i EU Info kutak Niš.

U slučaju loših vremenskih prilika defile će biti odložen.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com