Društvo

Deda Vujadin, čuvar srpske tradicije i sećanja na Solunce

Deda Vujadin Nikolić je samo jedan od hiljade posetilaca koji su pratili vono-policijsku paradu održanu u Nišu, ali je nije ostao nezapažen. Poglede je privlačio svojom nošnjom. Dodaje da na taj nalin čuva tradiciju “Gvozdenog puka”. Pažljivo je deda Vujadin posmatrao ešelone kako promiču pred njim dok su mu suze punile oči, ali je ponos u njemu nadjačao osećanja.

Grlio je vojnike koji su prolazili pored njega, a kada se parada završila požurio je da se vrati u Kuršumliju pa su ga predstavnici sedme sile uzaludno tražili na Bulevaru Nikole Tesle gde je parada održana. U pomoć su priskočile kolege iz Prukuplja koje su ga pronašle. Tako je otkriven identitet deda Vujadina u staroj narodnoj nošnji sa šajkačom na glavi koji je ponosno stajao u prvom redu i sa istim ponosom posmatrao mlade vojnike kako čvrstim vojničkim korakom gaze bulevarom.

Objasnio je deda Vujadin kako već dve godine obilazi sve događaje vezane za obeležavanje godišnjica srpskog naroda i srpskih vojnika, a za tu priliku je izvadio iz starinskog, drvenog, sanduka i narodnu nošnju. To je njegov način da oda poštu svim stradalim srpskim vojnicima, ali i da očuva tradiciju “Gvozdenog puka”. Kaže deda Vujadin da je odeća koju nosi stara barem 100 godina, nasledio ju je i ostaviće je svojim potomcima.

Foto: V. P.

“Sa ponosom nosim i šajkaču, brkove, a uvek sa mnom ide i moja čutura sa domaćom rakijom od divlјe kruške koju spremam u mom rodnom selu Žegrova, koje je nedaleko do administrativne linije sa Kosmetom”, kazao je  Vujadin.

A narodnu nošnju, svoje svečano odelo, deda Vujadin ponosno nosi.

“Ostala mi je od mog dede sa očeve strane, a obukao sam je u čast svojih predaka Solunaca. Bilo je teško održavati je ranije, stajala je u sanduku, pa sam listovima od oraha štitio platno od molјaca. Kada se opere, ne može da se suši na žici, zbog težine, već na plotu”, objašnjava deda Vujadin.

Sukane pantalone sa bričem teško da još negde mogu da se pronađu. To je upotpunjeno crnim vezenim vunenim čarapama. Oko struka su tkanice,u rukama drveni štap sa tri kraka.Deda Vujadin je jedan od retkih Srba koji ima ovako staro narodno odelo koje traje ceo jedan vek.

“Nedostaju mi samo, i to već duže vreme tražim, kovani opanci, ali ne gubim nadu, a kada i njih nađem biću pravi potomak svojih slavnih predaka”, sa ponosom kaže Vujadin.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com