Društvo

Deda Mraz i vilenjaci su u Ulici otvorenog srca

Trg Stevana Sremca, početak Kazandžijskog sokačeta, kod spomenika Stevana Sremca i Kalče, od 29. decembra do 1. januara biće ispunjen prazničnim duhom i novogodišnjim čarolijama, a Ulica otvorenog srca je u podne i zvanicno otvorena. Biće za svakoga po nešto, umetnine, ukusni zalogaji i topli napici, muzički program i kao i interaktivne radionice i predstave za najmlađe Nišlije.

Festival organizuju Fabrika umetnika i Turistička organizacija Niš uz podršku Kancelarija za mlade Grada Niša i IDEA kao glavnog partnera. Glavna atrakcija na Trgu juče su bili Deda Mraz i njegovi vilenjaci, ali se  trgom prošetao i Kalča tek da proveri šta se to zbiva u njegovom gradu i da mu ne promakne koja zgoda ili nezgoda. Festival je otvoren od 12 do 20 sati, osim 31.decembra kada se zatvara u 15 sati kako bi učesnici mogli da se pripreme za doček Nove godine.

“Festival koji je upravo otvoren na Trgu Stevana Sremca imaće bogat i izložbeni I prodajni program, ali i muzički”,kaže Miša Vučković, PR Festivala, “ Ovde je  preko 20 punktova na kojima će Nišlije izlagati svoje umetničke radove, rukotvorene.  Organizovali smo i predstave za decu, optičke iluzije biće i ove godine”, kaže Vučković koji vrhunac Festivala najavljuje za prvi dan u Novoj 2019.godini.

“Prvog januara  organizujemo manifestaciju koja je pripremljena baš za najmlađe. To je karneval  junaka i heroina.Od 13 do 15 sati  prvog dana u Novoj godini na ovom trgu biće preko 20  maskiranih  dečaka I devojčica, a oni će zajedno sa ostalim vršnjacima iz grada uživati u ovom programu”, kaže Vučković.

On dodaje da je Festival je humanitarnog karaktera, izlagači neće plaćati zakup štandova ali će se deo prihoda  donirati fondu za nabavku opreme i materjala za Srednju umetničku školu u Nišu. Na ovaj načiin želimo da stimulišemo razvoj umetnosti u našem gradu, kažu u TON-u.

U Ulici otvorenog srca malisani su se najviše okupljali oko Deda Mraza, Slikali su se sa njim u njegovim saonicama, dok su Vilenjaci trčkarali okolo i delili slatkiše. Stariji su razgledali rukotvorene ne bi li sebe obradovali nekom sitnicom za predstojeće praznike. Neki od njih su i uživali u dečijim vragolijama, jer u Ulici otvorenog srca  svi lako postanu deca.

“Kada se umore ili im se obrazi zarumene od hladnoće tu je i grejano vino”, kaže mladić zadužen za ovaj topli napitak koji se, ipak, ne preporučuje deci, ali mame i tate mogu.

Među štandovima i štand Škole “Carica Jelena”, bivša “14.oktobar”. Izlažu učenici svoje radove, novogodišnje kese za poklone koje prave od platna i još puno novogodišnjih sitnica.

“Sve radove koje sada prodajemo nastali su u našoj školi, uradili su ih učenici, a novac koji budemo prikupili biće upotrebljen za nabavku novih materijala za nove radove”,kaže Miša Ljubenović, direktor ove škole.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com