Društvo

Dečjoj klinici donirani aparati vredni 2,5 miliona dinara

Odeljenja za neonatologiju Dečije interne klinike Kliničkog centra Niš postalo je bogatije za nekoliko aparata koji će doprineti kvalitetnijem lečenju najmlađih pacijenata.

Zahvaljujući donaciji UNICEFA i kompanije Vodavoda u vrednosti od 2,5 miliona dinara pristiglih od partnera ove kompanije Caro General Trading iz Kuvajta čija ukupna donacija za Srbiju iznosi 50.000 evra, aparati se već nalaze na klinici, a predaji donacije prisustvovali su profesor dr Emilija Golubović, direktorka Dečije klinike, Klinički centar Niš, Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji Abdulaziz Abden, generalni menadžer Caro General Trading iz Kuvajta i Vojin Đorđević, kreator benda Vodavoda.

Donatorima se zahvalila profesorka dr Emilija Golubović.

“U pitanju je donacija koja je vredna preko osam hiljada evra, ali vrednost donacije nikada nije samo u materijalnoj vrednosti”, kazala dr Emilija Golubović.

“Prava vrednost donacije je u njenoj iskoristivosti, a nama je sve ovo što smo dobili jako potrebno u svakodnevnom radu. Dobili smo dva pulsna oksimetra koji služe za monitoring zasićenosti kiseonikom i srčane frekvence, dobili smo dve foto lampe koje služe za terapiju dece sa visokim vrednostima bilirubina, ali i monitor buke koji štiti ovu decu od previše agresivnih zvukova koje mi in e primećujemo”, istakla je Golubović.

Kao donacija stigle su i specijalno dizajnirane fotelje čije je funkcija da mama ostvari veoma blizak kontakt sa detetom, takozvani kontakt koža na kožu o kome se sve više priča. Sve što je stiglo od posebnog je značaja za one mališane koji su tek rođeni, a moraju da budu na klinici.

“Opremljeno nam je i kupatilo, a ovu donaciju još nismo uspeli da iskoristimo, ali će i ono u narednim danima biti opremljeno po optimalnim standardima”, dodala je direktorka Dečije klinike.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu profesor dr Goran Stanojević se, takođe, zahvalio donatorima.

“Klinički centar u Nišu je sada dobio jednu vrednu donaciju i značajna je za dalju organizaciju i lečenje naših najmlađih pacijenata. Osim opreme koja se tiče lečenje ove dece, neophodna nam je i oprema za lečenje i ostale dece na Dečijoj klinici što bi uticalo na kvalitet njihovog lečenja”, kazao je dr Goran Stanojević.

U ime donarora o donaciji i saradnji sa Dečijom klinikom Kliničkog centra Niš govorila je Jelena Jakovljević iz kancelarije UNICEF-a.

“Na ovaj način želimo da pomognemo i da unapredimo lečenje preveremno rođenih beba. Ova saradnja sa Ministarstvom zdravlja is a Kliničkim centrom Niš traje već dugi niz godina, ali je u poslednje vreme intenzivirana. Obezbedili smo jedan dao podrške koji će omogućiti da Niš postane poznat neontološki centar u budućnosti i ovo je samo jedan deo onoga što Ministarstvo zdravlja planira da uradi ne bi poboljšalo uslove u dečijim klinikama”, kazala je Jelena Jakovljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com