Sport

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” – POBEDNIK LIGE CENTRALNE SRBIJE JUG 2021!

U nedavno završenoj ligi Centralne Srbije Jug 2021 u šahu u muškoj seniorskoj konkurenciji DŠK “Osnovac” iz Niša osvojio je prvo mesto i plasirao se u Drugu ligu Centralne Srbije.

U najuspešnijoj godini u istoriji kluba, godini za pamćenje, tačno mesec dana nakon osvojenog trećeg mesta u Superligi Srbije u ženskoj konkurenciji, čime je ostvaren najveći uspeh niškog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 20 godina, postignut je još jedan veliki uspeh – osvajanje prvog mesta i plasman u viši rang i u muškoj seniorskoj konkurenciji, navode iz kluba.

Liga Centralne Srbije grupa Jug za 2021. godinu odigrana je u dva dela – prvi deo igrao se u Nišu od 17. do 19. septembra, dok je drugi deo odigran u Dimitrovgradu, od 14. do 17. oktobra 2021. godine.

Učestvovale su 12 ekipe (iz Niša, Niške Banje, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Svrljiga, Aleksinca, Blaca, Lebana, Medveđe i Crne Trave) a nakon odigranih 11 kola, pobednički pehar, prvo mesto i plasman u viši rang takmičenja – Drugu ligu Centralne Srbije, ubedljivo je osvojila ekipa DŠK “OSNOVAC” iz Niša, koja je zabeležila 10 pobeda
i samo jedan nerešen rezultat, bez poraza!

“U prošlogodišnjoj Ligi CS 2020 grupa Jug, koja zbog pandemije korona virusa nije odigrana prošle godine, već
je bila odložena za april i maj ove godine, u svom debitantskom nastupu u ovom rangu takmičenja osvojili smo
treće mesto i time pokazali da ekipa ima kvalitet i za taj rang takmičenja. Većinu tadašnje ekipe činili su kadeti i
omladinci, od 14 do 19 godina, pojačani dvojicom iskusnih asova – intermajstorom Đukić Željkom i FIDE
majstorom Terzić Goranom. Imajući u vidu da je našem klubu ipak najveći prioritet ženska ekipa, koja je pre tačno
mesec dana osvojila treće mesto u Superligi Srbije – čime je ostvarila najveći uspeh niškog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 20 godina, a pre toga je dve godine zaredom osvajala peto mesto u državi, u potpuno istom sastavu smo započeli i ovogodišnju mušku ligu, bez dodatnih pojačanja”, ističu u ovom niškom klubu.

Budućnost kluba – Jovan Lukić, Andrija Pavlović i Nikola Lukić

U Dečijem šahovskom klubu “Osnovac” ističu da im je osnovna zamisao bila da pruže priliku našim mladim igračima da se kale i da napreduju i u seniorskoj konkurenciji, imajući u vidu da u kadetskoj i omladinskoj konkurenciji nema adekvatnih ekipnih takmičenja.

“O prvom mestu uopšte nismo ni razmišljali, tim pre što je upravo ovaj rang takmičenja “onaj pravi” jer u njemu možemo da pružimo šansu većem broju mladih igrača da nastupaju. Taj spoj mladosti i iskustva – velike želje mlađih snaga i neiscrpne energije dvojice iskusnih igrača – dao je rezultat i u prvom delu ovogodišnje lige, u kome smo zabeležili četiri pobede i jedan nerešen rezultat, čime smo prvi deo takmičenja završili na prvom mestu
u našoj grupi. Ni u tim trenucima nismo razmišljali o borbi za prvo mesto, tim pre što smo imali ogromnih kadrovskih problema za nastavak takmičenja”, ističu.

Reprezentativke Srbije – WIM Adela Velikić i WGM Teodora Injac

Velika sreća je bila što su u osnovnom sastavu za takmičenje imali prijavljene i tri devojke iz Beograda, koje
nastupaju za prvu žensku ekipu. Još veća sreća je to, kažu,  što su dve od njih bile u Srbiji u tom trenutku – iako
su baš tada trebale da igraju neki turnir u inostranstvu, tako da su nam se za drugi deo lige pridružile  reprezentativke Srbije, WGM Injac Teodora – aktuelna i trostruka prvakinja Srbije i WIM Velikić Adela – aktuelna viceprvakinja Srbije.

“Nakon odigranog šestog kola, koje je moglo da nas košta i izbacivanja iz lige, krenuli smo da razmišljamo o borbi za prvo mesto. Veliku konkurenciju imali smo u odličnoj ekipi ŠK “Gornja Jablanica” iz Medveđe, koja je slovila za glavnog favorita lige. Iako su na kraju završili na drugom mestu sa čak 6 bodova manje od naše ekipe, borba za prvo mesto je bila neizvesna do poslednjeg kola, bez obzira što konačna tabela pokazuje drugačije. Pre početka predzadnjeg kola, u kome smo se u derbiju lige međusobno sastali, razlika je bila svega jedan bod u našu korist. Taj meč smo uspeli da dobijemo, rezultatom 4:2, čime smo praktično i osigurali prvo mesto! Međutim, uopšte nije bilo lako u tom meču, napetost je vladala do samog kraja, a krajnji rezultat meča mogao je biti i potpuno drugačiji.”

Na kraju se pokazalo da je ekipa bila izuzetno ukomponovana – spoj mladosti, iskustva i snage, te samim tim dobar rezultat verovatno nije ni mogao da izostane.

Iskusni asovi FM Goran Terzić i IM Željko Đukić

Bila je ovo najuspešnija godina u istoriji kluba – godina za pamćenje – ali ujedno i izuzetno naporna, teška i jako zahtevna godina, u svakom smislu – kako šahovskom, tako i finansijskom, jer je trebalo odigrati čak tri lige u seniorskoj konkurenciji – dve u muškoj (za 2020. i za 2021. godinu) i jednu u ženskoj konkurenciji.

“Finansijski je bilo gotovo nemoguće izdržati nastupe u obe konkurencije, te je pored sredstava dobijenih od grada, a koja su značajno manja nego pre, zbog smanjenja budžeta za sport, i pomoći sponzora kojih je sve manje nažalost, klub morao ozbiljno da se zaduži kako bi mogao da nastupi u svim obaveznim ovogodišnjim takmičenjima. Zbog velikih očekivanja, kako na sportskom tako i na poslovnom planu, klub stalno mora da vodi balansiranu sportsko-finansijsku politiku jer je često jedno u koliziji sa drugim. Ovo je sport, igra gde moraš da ulažeš ako želiš da pobeđuješ, jer samo dobri sportski rezultati generišu nove prihode. Dobre rezultate smo ostvarili, te će nam prioritet u narednom periodu biće vraćanje dugova. ” – izjavio je Igor Lukić, osnivač i glavni operativac kluba.

Ekipa je nastupala u sledećem sastavu, poređana po broju osvojenih poena:

IM Đukić Željko, koji je bio najuspešniji igrač na celoj ligi sa 9.5 poena iz 11 partija,
FM Terzić Goran 7.5 poena iz 11, Lukić Jovan 6.5 iz 10, WIM Velikić Adela 6 iz 6 (!),
Lukić Nikola 5.5 iz 10, WGM Injac Teodora 3.5 iz 5, Pavlović Andrija 2.5 iz 5, Stevanović
Jovan 2 iz 5, Petrović Nemanja i Nedeljković Mladen 0.5 iz 1.

Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su peharima i odgovarajućim medaljama, dok su
iz lige ispale tri najslabije plasirane ekipe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com