Društvo

Dečiji kulturni centar pozvao građane na protest ispred Gradske kuće

Zaposleni u Dečijem kulturnom centru (DKC) u Nišu pozvali su danas sugrađane da im se pridruže u subotu, 4. novembra, na protestu koji će ispred Gradske kuće biti organizovan zbog najavljenog spajanja te ustanove sa ustanovom “Divljana”.

U pozivu se navodi da je zaposlenima potrebna podrška u borbi da Dečiji kulturni centar nastavi da živi “kao ustanova kulture i duša ovog grada”.

Zbog najavljenog spajanja dve ustanove u Dečiji kulturno-obrazovni i rekreativni centar zaposleni su protestovali ispred Gradske kuće minulog petka.

Oni su tom prilikom istakli da je njihov jedini zahtev da Skupština grada Niša poništi odluku o spajanju Dečjeg kulturnog centra i “Divljane” u Dečji kulturno-obrazovni i rekreativni centar, jer ta odluka, kako su dodali, za njih znači gašenje DKC-a sa tradicijom dugom 75 godina i gubitak radnih mesta.

Zaposleni su pokušali da predaju zahtev gradonačelnici Niša Dragani Sotirovskoj, ali su radnici obezbeđenja odbili da ga prime i uputili ih na pisarnicu u Skupštini grada Niša. Poverenica sindikata “Nezavisnost” u DKC-u Danijela Jončić kazala je da bi nakon spajanja “takoreći svi zaposleni u DKC-u ostali bez posla”.

Radnica DKC Tatjana Tomanović je istakla da DKC i “Divljana” nemaju nikakvu zajedničku osnovu da bi bili jedinstvena ustanova.

“Nemamo ništa protiv ‘Divljane’ neka grad ulaže u nju, neka je grade i neka tamo rade ljudi, ali mimo nas”, izjavila je Tomanović na protestu minoglo petka dok je Marina Đošić podsetila da su Dečji kulturni centar i odmaralište “Divljana” poslovali kao jedinstvena ustanova do 2010.

Đošić je kazala da je DKC bila 10 godina sa “Divljanom”, te da to, kako je navela, nikako nije funkcionisalo i da radnici DKC nisu primali plate.

Zaposleni su podsetili da DKC posluje pozitivno, dok je u poslednjih pet godina “Divljana” imala blokiran račun 1.115 dana, te su negirali da su proteklih dana imali priliku da razgovaraju o spajanju dve ustanove sa rukovodstvom grada.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je tokom gostovanja na TV Zoni plus rekla da zaposleni nemaju razloga za brigu, da će nastaviti da rade kao do sada, ali da će, kako je kazala, morati da dobiju licence za rad sa decom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com