Društvo

Dečija nedelja u Dečijem kulturnom centru Niš

Zbog izazova koje je sa sobom donela globalna epidemija korona virusa, organizatori manifestacija za decu su ove godine bili primorani da odustanu od planiranog programa.

Najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva “Radost Evrope”, koja se tradicionalno održava prve nedelje u oktobru u okviru Dečije nedelje, po prvi put je za pola veka postojanja održana u virtuelnoj formi.

“Bez obzira na sve, deca su našla put da iskažu svoju kreativnost. Njihov dom je bila njihova privremena pozornica odakle su doprli do svojih vršnjaka širom sveta. U ovo vreme korone, naročito kada su nas starije gurnuli u karantin, potrudili smo se i organizovali razne onlajn radionice. Bilo je ih je mnogo i sve su se odvijale u virtuelnom svetu”, rekao je Minja Subota danas u Nišu.

“Susreti prijateljstva – Radost Evrope”, deo velike međunarodne manifestacije koji se od 2008. godine tradicionalno održava u Nišu, takođe je dobila novu formu.

Foto: DKC Niš

“Susrete prijateljstva dece Evrope u Nišu bilo je nemoguće realizovati u formi kao što smo to činili prethodnih 12 godina. Pandemija je promenila sve naše planove, ali način da se dopre do dečijih srca uvek postoji. Deca širom Evrope, pa i sveta, napravila su svoje specijalne video pozdrave za decu Srbije, koje smo emitovali kroz program nacionalnih i brojnih lokalnih televizijskih stanica. Kompletnu priču je pokrenuo Dečiji kulturni centar Beograd, a punu podršku dale su i njihove kolege iz Niša”, rekao je Miljko Petrović rukovodilac Centra tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša, koji je i domaćin manifestacije “Susreti prijateljstva – Radost Evrope.

Šireći krug svojih saradnika Dečiji kulturni centar Niš, napravio je dogovor o saradnji sa Centrom “Vuk Stefanović Karadžić”, koji će ubuduće funkcionisati u prostorijama ove dečje ustanove.

Foto: DKC Niš

“Za razliku od prošle godine kada su rad našeg centra obeležili vanredno dobri rezultati, ova nam baš nije išla na ruku. Ali mi se ne predajemo. Buđenje kreativnosti kod najmlađih i njihov kulturni razvoj nam je zajednički interes, tako da mislim da ćemo u godinama ispred nas imati šta da ponudimo u tom pogledu. Otvaranjem ka novim saradnicima širimo spektar ponuda naše ustanove gde, s pravom mogu da kažem, deca dobijaju sve što čini osnov njihovog daljeg obrazovanja”, kazala je Sandra Petković direktorka Dečijeg kulturnog centra.

Manifestacija „Radost Evrope“ do sada je povezivala Dečije kulturne centre iz Niša i Beograda, a ukoliko epidemiološka situacija dozvoli saradnja će se ubuduće odvijati na više nivoa, rečeno je na konferenciji za novinare, kojoj su između ostalih, prisustvovali i poslenici Dečijeg kulturnog centra Beograd, Dejan Marić direktor i Predrag Vuković Peđoni.

Epidemiološka kriza je promenila kalendar manifestacija za decu, ali se kreativne radionice u Dečijem kulturnom centru Niš organizuju uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od korona virusa. Jedna takva, pod nazivom “Povrćijada”, održana je u okviru Dečije nedelje.

Foto: DKC Niš

Iako protiče bez većih manifestacija, Dečija nedelja će nizom aktivnosti, skrenuti pažnju javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala. Program Dečije nedelje traje do 11. oktobra i odvija se pod sloganom “Podeljena sreća dva puta je veća”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com