Društvo

Decenija od smrti kralja romske muzike

Poznati umetnik Šaban Bajramović, koga su nazivali “kraljem romske muzike”, preminuo je pre deset godina od posledica infarkta na odeljenju za kardiologiju kličničkog centra u Nišu u 72. godini života.

Nedelju dana pred smrt, Bajramović se požalio na slabo zdravlje i težak život, i tom prilikom mu je Rasim Ljajić, srpski ministar rada i socijalne politike uručio jednokratnu novčanu pomoć i obećao potrebno lečenje.

Bajramović je rođen u Nišu 16. aprila 1936. godine, a muzikom je počeo da se bavi na Golom otoku gde je izdržavao kaznu zbog bekstva iz vojske. Prvu ploču je snimio 1964. Izdao je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Više od 20 godina predvodio je sastav Crna mamba. Kao glumac pojavio se u filmovima “Nedeljni ručak” Milana Jelića i “Anđeo čuvar” Gorana Paskaljevića, “Gypsy Magic” Stoleta Popova i “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice.

U zatvoru osnovao džez orkestar

Pevanjem je počeo da se bavi za vreme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. Po povratku u Niš, pevao je u tamošnjem kulturno-umetničkom društvu koje je nosilo ime po jedinom romskom narodnom heroju, a kada je ono preimenovano u KUD „Rom“, otišao je da peva po krčmama u zabačenim bosanskim planinskim mestima. To preimenovanje doživeo je kao ličnu uvredu.

U to vreme nije uspeo da nađe izdavačku kuću za snimanje svoje muzike u Srbiji i zbog toga svoja dela izdaje u Sloveniji, za Produkciju gramofonskih ploča RTV Ljubljana. Ali, ugovor koji je potpisao sa tom kućom bio je izuzetno nepovoljan, jer je od dva albuma izdata u ogromnom tiražu dobio zanemarivo malo novca. Tek tada se u javnosti saznalo da je Bajramović zapravo bio nepismen i da je to jedan od osnovnih razloga potpisivanja nepovoljnih ugovora.

Kasnije je često nastupao s muzičkim sastavom „Crna Mamba“. Sa njima je sarađivao gotovo dve decenije.

Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike. Jednom prilikom je pevao u pratnji mostarskog benda Мостар севдах реунион, pa neki smatraju da je bio član i tog benda. Najčešće je pevao u Italiji.

Početkom osamdesetih godina ustanovljeno je da ima zloćudne polipe na glasnim žicama. Operisan je, a lekari su mu zabranili da se ubuduće bavi pevanjem. Ipak, samo desetak dana posle vrlo komplikovane operacije, održao je solistički koncert. „Bez pesme ne mogu“, pravdao se. I pored teške bolesti, nastupao je na Međunarodnom džez festivalu-Nišvil u Nišu 2005. godine.

Magazin Tajm ga je proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu.

U javnosti je prihvaćen kao dobar čovek, mada neki ocenjuju da je bio bolji drug, nego suprug i otac. Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i imao četiri ćerke.

Njegovi ljubitelji ga opisuju kao izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta, „pevača iz srca i duše“. O kvalitetu njegovih pesama donekle govori i činjenica da je njegovo izvođenje pesme „Đelem, đelem“ izabrano za himnu svih Roma sveta.

„Ja sam ’Đelem, Đelem’ postavio na glavu! Ja je pevam kako je Ciganin peva, a ne kako to peva neka beogradska gospođica. Ja ričem tu pesmu, jer je kidam iz svojih grudi, jer znam te reči, znam šta ta pesma govori. Nema više foliranja, burazeru.“

Šaban Bajramović

 

 

  • Skupština grada Niša je 5. maja 2009. godine donela odluku kojom je Južni bulevar u gradskoj opštini Paliluli preimenovan u Bulevar Šabana Bajramovića.
  • Otkriven mu je spomenik 12. avgusta 2010. godine, na dan početka 27. Nišvila na keju u Nišu, statua vajara Vlade Ašanina. Donatori za izradu spomenika su bili Goran Bregović, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Esma Redžepova, Ljubiša Samardžić, Zoran Živković, Miloš Simonović i drugi.

Deset godina od smrti Šabana Bajramovića obeleženo je koncertom pod nazivom „Me sem Šaban“ (Ja sam Šaban) koji je održan sinoć na Amfiteatru na Keju.

Koncert su organizovali organizuje grupa entuzijasta i volontera, među kojima su i prijatelji Šabana Bajramovića Nebojša Saitović, poznatiji kao Neša Saita sa svojim ansamblom Crne mambe i Federacija Roma osnovaca i srednjoškolaca iz Niša.

https://www.facebook.com/manca.al/videos/1864299720296808/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com