Sport

Dečaku iz Aleksinca u Nišu oduzeta zlatna medalja deset minuta nakon dodele

Učeniku četvrtog razreda Osnovne škole “Ljupče Nikolić” iz Aleksinca Vukašinu Stojkoviću takmičenje u plivanju održano na niškim bazenima u Čairu, ostaće zauvek u ružnom sećanju jer su mu organizatori takmičenja oduzeli zlatnu medalju samo deset minuta nakon što su mu je dodelili, iako je ubedljivo pobedio.

Takmičenje je organizovao Savez za školski sport grada Niša, a medju plivačima je pored Vukašina bilo još nekoliko učenika iz Aleksinca, ali ni oni nisu dobili medalje iako su ih zaslužili plasmanom na jedno od prva tri mesta.

Organizatori takmičenja oduzimanje medalja deci koja su ih zaslužila pravdaju time da su medalje bile namenjene isključivo učenicima iz Niša jer je u pitanju bilo gradsko školsko prvenstvo, ali roditelji smatraju da nema nikakvog opravdanja za to što se na bazenu dogodilo.

Kristina Stojković, majka desetogodišnjeg Vukašina Stojković, kazala je da je njen sin i prethodne tri godine učestvovao na istom takmičenju i tada je dobijao medalje, iako se i tada takmičio kao učenik škole iz Aleksinca.

“Dete se vratilo sa bazena potreseno i postidjeno. Proglasili su ga za pobednika, bio je na pobedničkom postolju i dobio medalju, ali samo desetak minuta nakon toga neko od organizatora je prišao i rekao mu da mora da skine medalju i da je da dečaku koji je osvojio drugo mesto”, istakla je Stojković.

Ona je naglasila da se njen sin, kao i druga deca iz Aleksinca, nije sam prijaviio za takmičenje, već je poziv za učešće dobila škola i preko škole je bio prijavljen.

“Sa decom je bila pedagog škole, a na tribinama su bili i roditelji druge dece koji su pokušali da reaguju kada su našem sinu oduzeli medalju, ali uzalud. Vukašinu su rekli da će svakako ići na republičko takmičenje jer je rezultatom to zaslužio, ali da medalju neće dobiti”, kazala je Stojković.

Prema njenim rečima, dodatno ih je pogodilo ponašanje organizatora nakon pokušaja roditelja da isprave nepravdu prema Vukašinu jer su im poručili “da oni u Aleksincu mogu da dele medalje kome hoće, ali da to ne mogu da rade u Nišu”.

“Niko ne želi da deli medalje, već da ih dobiju plivači koji su ih zaista zaslužili. Umesto da govorimo o motivisanju dece da se što više bave sportom, mi u 21. veku govorimo o oduzimanju medalje”, naglasila je Stojković.

Ona je dodala da je njen sin stabilan dečak, rešen da nastavi da trenira plivanje uprkos tome što mu se dogodilo na “Čairu”. Stojković je podsetila da Aleskinac nema bazen tako da roditelji svakodnevno voze decu na treninge u Niš.

Foto: B.LJ.

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport grada Niša rekao je da je učenik iz Aleksinca greškom protokola dobio medalju i da je zbog toga morala da mu bude uzeta.

“Na ‘Čairu’ je organizovano prvenstvo grada Niša i medalje i priznanja za pobednike obezbedjuje Savez za školski sport grada Niša. Deca koja nisu iz Niša učestvovala su da bi ostvarila plasman na republičko takmičenje, ali pošto su oni bili učesnici okružnog takmičenja, a ne gradskog, za njih nije bilo medalja, jer okružno takmičenje niko ne pokriva nagradama”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nastavnici koji dovode decu iz drugih mesta na takmičenja u Niš, ne samo u plivanju već i u drugim sportovima, za tu praksu dodeljivanja medalja samo pobednicima gradskog takmičenja znaju već 20 godina i nikada do sada nije bilo problema zbog toga.

Jovanović je kazao da je sa učenicima iz Aleksinca ove godine došla pedagog škole, koja očigledno nije o tome bilo obaveštena.

“Prethodnih godina su medalje dobijali i plivači iz Aleksinca, ali zato što smo imali višak medalja pa da nam ne bi stajale u fioci. Ove godine to nije bio slučaj”, izjavio je Jovanović.

On je kazao da jeste ružno dati medalju pa je uzeti, ali da to nije učinjeno, bez medalje bi ostalo dete kome je po propozicijama takmičenja medalja bila namenjena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

33 Komentara

  1. Kako ovog Jovanovića nije sramota da izađe na ulicu ane da daje ovakve izjave, sigurno je urgirao neki guzonjin sin pa morali njemu da daju medalju.
    Da ima morala podneo bih ostavku najmanje!

  2. Da li u tom organizacionom odboru ima pedagoga i normalnih ljudi, ocigledno da nema kada se dogadja takvabruka, da ti pridjes i omalovazis dete uzevsiu ono sto je posteno dobilo. Sramota zatakmicenje i grad, sve iz tog takmicenja najuriti.

  3. Da sam bio na mestu oca tog deteta, uzeo bih medalju, stavio je oko svoga vrata, i rekao tom liku iz organizacije: “Dođi, meni da je uzmeš, ako smeš”!

  4. Idiotskije objašnjenje može da se čuje samo još od nekog od političara koji se uzdižu botovanjem i od plavuše iz vica. U stvari ne,isto ovakvo.

  5. Да ли су те медаље толики издатак за град Ниш да мора да их намењују само за нишке такмичаре. Ово је толико мизерно и срамно да је коментар, можда и сувишан. Не може једно такмичење да се квалификује и као градско и као окружно. Бедно и јадно😔

  6. Не дешава се то само у пливању, када је организатор канцеларија Нишавског региона, у саставу Савеза за школски спорт Србије. Исти је случај и са одбојкашима, кошаркашима, атлетичарима и другом децом која долазе из школа Нишавског округа, али нису са територије града Ниша. Регионална канцеларија чији је један од запошљених тзв. Јован Јовановић, не обавештава школе из сеоских општина о такмичењима, и начину пријављивања. Исти је случај је и са Црвеним крстом када организује “Трку за срећније детињство”. Да ли ми из сеских општима мање вредимо?

    1. Tako isto i Aleksinca i rade sa decom iz okolnih sela Opštine Aleksinac. Profesori ih nazivaju seljacima i daju im slabije ocene. E kad se iz sela pojavi genijalac koji oduva ostale onda bas ne mogu ali izmisle gomilu nagrada za nekakve aktivnosti svojih Aleksincana. Srbi smo, tako je svuda, zato najbolji odlaze. I kod nesto, sto juznije to tuznije…

  7. Pa teraju sve koji vrede da odu odavde i zadatak ovom sistemu i njihovvim delateljima je da ogade Srbiju svima koji vrede. Ovako se sistematski ubija ova zemlju.

  8. Bruka i sramota za grad Niš, zašto su onda dopustili da se dete takmiči ako je samo na teritoriji grada niša ? Ali šta očekivati od ovog našeg lepog grada koji na čelo ima Zlotirovsku.

    1. Ako su dozvolili da neko ko zakasni na svoju disciplinu u kojoj treba da pliva i za istu prijavljen, pliva u bilo kojoj naknadno.. A ostale vrate jer su zakasnili, šta dalje očekivati.

  9. Kakvi to “ljudi” rade u Savezu za školski sport grada Niša? Da li ste svesni da ste možda svojim neljudskim postupkom ovom detetu naneli rane njegovoj duši i srcu koje dugo neće zarasti. Znam šta pišem, ali vi ne znate šta ste uradili.

  10. Čisto za neupućenog gospodina
    Medalje na takmičenjima nisu namenjene nego se osvajaju
    Zato smo tu gde jesmo, jer su radna mesta namenjena njemu sličnima!

  11. Detetu od 9 godina je prisao covek i uzeo mu fudbal koji he dobio od grada,kao i mnoga deca jos koja su dobila lopte,koja su se tu slucajno nasla,odnosno tu se igraju svaki dan.
    Meni je to bilo strasno,uzeo mu loptu za svog sina.
    Od cega su napravljeni ti ljudi i kako se Boga ne boje…

  12. Pa medalja je 200 ,300 din kako ih nije sramota da kažu da nije bilo sredstava a ruše nečiji san.

  13. Pa medalja je 200 ,300 din kako ih nije sramota da kažu da nije bilo sredstava a ruše nečiji san i trud.

  14. Mora da je ucestvovao neki rodjak od gradonacelnice.
    Stan na zeta
    Posao na zeta
    Medalja na rodjaka.
    Mora da mu roditelji nisu clanovi SNS-a pa mu oduzeli.

  15. Iskreno se nadam da ce svako ko procita ovu vest da je podeli na drustvenim mrezama, da tako cela srbija sazna za ovo!

  16. Moj brat je tako napustio atletiku baš zbog takmičenja u Nišu a on je sa severa…
    Bruka šta se radi sa decom.
    Sve ista go.na sns je pun komunjara,socijalista, demokrata.. preletačevića..
    Lepo kaže za našu (čitaj njihovu) decu…

  17. Kako ih nije sramota, samo idioti mogu nešto ovako da učine, kakva ružna slika je poslata ne samo u Srbiji, nego i regionu a bogami i čitavom svetu.

  18. I da ste grškom kako kažete dali medalju, greška je vaša a ne da ispravljate svoje greške oduzimanjem medalje
    deteu koje je tek zakoračilo u život. Od takvih pravednika rastu deca sa iskrivljenom slikom društva i ponašanja velikih .
    I onda nasilje u školi upravo dolazi od vas PRAVEDNIH!!!

  19. Do sada smo imali samo Jovana Jovanovića Zmaja, a sada i Jovana Jovanovića Idiota. Koliko mora čovek da bude glup da da ovakvu izjavu?

  20. Ja ne mogu da verujem sta citam. Da li je ovo normalno? Pod hitno odstraniti ovaj olos sto se “brine” o deci. Ovi postupci se granice sa ludilom. Da li u Kataru medalje i pehare dobijaju najbolji ili ono iz okruzenja. Cemu vi ucite decu i kojih vrednostotima ih ucite? Uzas ! Pod hitno smeniti posrnule ljude i postaviti odgovorne ljude koji ce raditi po svakom postojecem pravilu.

  21. Bolest u mozak I u ego, sramota…zasto se neko ne pobuni sa zdravim razumom 🙁 greota za nasu decu

  22. Ova vest je u meni izazvala toliku nervozu… Kako ih nije sramota i kako im nije žao…
    Volela bih da mogu svoj toj deci koja su ucestvovala da dam medalje i pohvalnice..
    Ta medalja koja košta 200 din detetu znači puno .. motiviše ga, ima razlog da se pohvali da mu čestitaju .. a ne da ga sada svi sažaljevaju zbog ovakvih debila koji ne umeju jedno takmicenje da organizuju ..
    Stidite se organizatori.. jednom detetu ste srušili san..
    Samo napred mali ne odustaj !

  23. Ja ne verujem da ovako nesto moze da se desi.Sramota zs ceo grad narocito za sportski savez, vo do vola nema sta.Zamislite da vadem sinu ne daju zaslyzenu medalju.Majmuni

  24. Sramota pozoves skolu iz Aleksinca da ucestvuje i oduzmes detetu medalju,mislim da je u pitanju politika a nadlezne sluzbe sigurno da ne smeju reagovati jer ce verovatno ostati bez posla. Cista nepravda i LEP PRIMER DECI I OMLADINI I LEP PRIMER DA SE POPULARIZUJE SPORT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com