DruštvoSport

Dečak iz Aleksinca dobio medalju koja mu je oduzeta na takmičenju u Nišu

Učenik četvrtog razreda OŠ „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca, Vukašin Stojković, kome je 29. novembra data pa oduzeta zlata medalja na plivačkom takmičenju u Nišu, iako je pobedio u trci, danas je dobio medalju i diplomu.

Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport Srbije njemu i još trojici njegovih drugova, poslalo je medalje i diplome za uspeh na plivačkom takmičenju na kojem odličja nisu dobili s obrazloženjem da su nagrade rezervisane samo za učesnike iz Niša, jer se radilo o gradskom takmičenju.

Dečakova majka Kristina Stojković je izjavila da je njen sin srećan što je dobio medalju koju je zaslužio.

„Vukašinu je sve to veoma teško palo i mnogo se raduje što je dobio medalju koja mu je uskraćena. Njemu je najvažnije da je pokaže svojim drugarima i da dokaže da je on zaista pobedio na tom takmičenju“, izjavila je Stojković.

Ona je kazala da porodici smeta što nisu dobili izvinjenje niškog organizatora takmičenja na kojem je došlo do ružnog dogadjaja.

„Stiglo nam je puno poruka podrške i od Nišlija i od drugih gradjana Srbije koji su iz medija saznali kako je naš Vukašin nepravedno izostavljen prilikom dodele odličja“, rekla je Stojković.

Ona je kazala da podrška koju je dobio proteklih dana, Vukašinu puno znači za nastavak plivačke karijere.

Takmičenje u plivanju je organizovao Savez za školski sport grada Niša, a medju plivačima je bilo četvoro učenika iz Aleksinca, ali niko od njih nije dobio medalje iako su ih zaslužili plasmanom na jedno od prva tri mesta.

Organizatori takmičenja oduzimanje medalja deci koja su ih zaslužila pravdali su time da su medalje bile namenjene isključivo učenicima iz Niša jer je u pitanju bilo gradsko školsko prvenstvo.

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport grada Niša je rekao da je učenik iz Aleksinca greškom protokola dobio medalju i da je zbog toga morala da mu bude uzeta.

„Na ‘Čairu’ je organizovano prvenstvo grada Niša i medalje i priznanja za pobednike obezbedjuje Savez za školski sport grada Niša. Deca koja nisu iz Niša, učestvovala su da bi ostvarila plasman na republičko takmičenje, ali pošto su oni bili učesnici okružnog takmičenja, a ne gradskog, za njih nije bilo medalja, jer okružno takmičenje niko ne pokriva nagradama“, rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, nastavnici koji dovode decu iz drugih mesta na sportska takmičenja u Nišu, znaju već 20 godina za praksu dodeljivanja medalja samo pobednicima gradskog takmičenja i nikada do sada nije bilo problema zbog toga.

Jovanović je kazao da je sa učenicima iz Aleksinca ove godine došla pedagoškiinja škole koja očigledno nije bila obaveštena o tome.

„Prethodnih godina su medalje dobijali i plivači iz Aleksinca, ali zato što smo imali višak medalja pa da nam ne bi stojale u fioci. Ove godine to nije bio slučaj“, izjavio je Jovanović.

On je kazao da jeste ružno dati nekom medalju pa je uzeti, ali da to nije učinjeno, bez medalje bi ostalo dete kojem je medalja bila namenjena po propozicijama takmičenja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com