Kultura

„Dečaci ne plaču, a devojčice su lepe“, izložba u Galeriji Niškog kulturnog centra

U Galeriji Niškog kulturnog centra u petak 2. aprila, u 18 časova biće otvorena izložbe Feminističke kolonije pod nazivom „Dečaci ne plaču,a devojčice su lepe”.

Radovi nastali na šestoj feminističkoj koloniji u Nišu 2020. godine promišljaju stvarnost, beleže trenutke postojanja i sugerišu da problemi postoje svuda oko nas, navode organizatori izložbe.

“Jesu li stereotipi duboko ukorenjeni u našu podsvest? Кada ih odbacujemo i suočavamo se sa njima? Jesu li to momenti velikih istina koje naša svest proživljava prepoznajući pravu stvarnostu!

Tada SVI plačemo i SVI smo veoma lepi”, ističu.

Oni su suptilni a ujedno veoma koncizni, govore o buntu i emociji, suprotstavljaju stvarnost i imaginaciju.

“Beležeći osećanja, govore o ženskim istorijama koje i same autorke proživljavaju, šapću nam svoje tajne i vode u svet jakih žena. Svet sloboda, gde se slave uspesi svih pođednako, gde je feminizam lepa reč a stereotipi odavno zaboravljeni. Likovni jezik koji nam dočarava ovakvu stvarnost je rečit, pevljiv, jasan, proziran i nežan, ostljiv i titrav. Njagova tekstura nas uvodi u dubine duša samih autorki i odaje nam njihovu istinsku potrebu da budu to što jesu. Osvešćene umetnice koje sledećim generacijama ostavljaju u nasleđe nove istorije umetnosti.
Istorije u kojima ima velikih ženskih imena, gde se likovni jezik ne karakteriše kao žensko pismo, a senzibilnost u umetničkom izrazu kao slabost”, ocena je Bojane Fužinato /Stamenković.

Izložba će biti otvorena u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, donetih u cilju sprečavanja širenja Кorona virusa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com