Društvo

Deca uglas recitovala i pevala sa piscima, biblioteka u Merošini obeležila Međunarodni dan dečje knjige

MEĐUNARODNI DAN DEČJE KNjIGE

Povodom rođenja Hansa Kristijana Andersena 2. aprila 1805. godine i prograšenog Međunarodnog dana dečje knjige odlukom UNESKO-a od 1967. godine i baš tim povodom tokom protekle nedelje organizovano je druženje sa piscima za decu u Merošini.

Čitave nedelje pisci su obilazili učenike Osnovne škole “Jastrebački partizani” koja ima 17 isturenih odeljenja, gde su u razgovoru sa mališanima isticali važnost čitanja, recitovali svoje stihove i još jednom podsetili na negovanja pisane reči.

Završnog dana obeležavanja Međunarodnog dana dečje knjige u prepunoj renoviranoj sali Narodne biblioteke u Merošini organizovano je druženje sa piscima za decu.

Smenjivali su se mali recitatori koji su kazivali stihove pesama Ljubivoja Ršumovića, Jasminke Petrović, Violete Jović, Vlaste Cenića i Rusomira Arsića.

Učenice osmog razreda Osnovne škole Jastrebački partizani odigrale su na sceni i odlomak iz knjige Jasminke Petrović – Živela učiteljica.

Pisci su im na recitovane stihove uzvratili razgovorom, potpisivanjem knjiga a na kraju su i uglas svi zapevali, gde nisu izostali u pevanju ni oni nešto stariji.

Foto: Narodna biblioteka Merošina

Dušan Janković, učenik drugog razreda OŠ „Jastrebački partizani“, odeljenje u Merošini recitovao je „Zdravica narodu srpskom“ – Ljubivoje Ršumović. Zatim je Lene Mitić, učenica prvog razreda OŠ „Jastrebački partizani“, odeljenje u Rožini, recitovala „Dete“ – Ljubivoje Ršumović. Publika je čula i „Ko je doktor za probleme“ – Ljubivoje Ršumović, u izvođenju Andreja Jovanovića, učenik četvrtog razreda OŠ „Jastrebački partizani“, odeljenje u Donjoj Rasovači. „Šašavu vilu“ – Violete Jović, kazivala je Nikolina Zdravković, učenica četvrtog razreda OŠ „Jastrebački partizani“, odeljenje u Devči. Za sam kraj publika u Merošini čula je „Kad moj unuk fudbal igra“ – Vlasta Cenić, u izvođenju Miljane Mitrović, učenice drigog razreda OŠ „Jastrebački partizani“, odeljenje u Donjoj Rasovači.

Nakon programa dodeljene su nagrade, pohvalnice i zahvalnice odlikašima, učesnicima programa i učiteljima koji svakodnevno rade sa ovom darovitom decom.

Foto: narodna biblioteka Merošina

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com