Društvo

Deca u Tvrđavi uče stare zanate

Želimo mladima da pokažemo da stari zanati ne nestaju, da ih nećemo prepustiti zaboravu i da ručna izrada predmeta ima veliku vrednost, ali i da su mladi ti koji će nastaviti ovu tradiciju, poruka je organizatora manifestacije “Čuvari nasleđa” koja je u četvrtak, 4. julam počela u niškoj Tvrđavi i trajaće do 7. jula.

Organizator ove manifestacije, koja je već prvog dana privukla veliku pažnju Nišlija, je Udruženje za negovanje tradicije „Višnja“ iz Niša. Inače, ovo je prva manifestacija ove vrste u Nišu čiji je pokrovitelj grad Niš, odnosno Sekretarijat za kulturu. Otganizatori se nadaju da neće biti i poslednja, te da će postati tradicionalna.

“Ovo je samo jedan od načina da sačuvamo naše kulturno nasleđe, a najbolje za to je da mladima prenesemo znanja koja sadašnje zanatlije imaju”, kaže Maja Sević. “Osim toga, na ovaj način pokazujemo mladima da starim zanatima mogu da se izrađuju predmeti koji imaju upotrebnu vrednost u savremenim uslovima života”.

Zanatstvo u Srbiji, prema njenim rečima, ima dugu tradiciju koju je potrebno nastaviti i očuvati.

Foto: V. P.

“Posetiocima manifestacije ovog puta će se predstaviti korpari, sapundžije, grnčari, vezilje, bombondžije, pletilje”, dodaje Maja Sević. “Okupili smo zanatlije iz Niša, ali imamo i goste iz Bele Palanke, Kragujevca, Pirota i Svrljiga. Ove godine sa nama su i slikari iz Udruženja “Luna”. Posebno nam je drago da je na samom otvaranju manifestacije bilo dosta posetilaca, a posebno nam je bilo drago što je među njima bilo dosta dece za koju smo pripremili posebne programe”.

Sama manifestacija je interaktivna, pa su, u prvom redu mališani, mogli da učestvuju u izradi mnogih zanatskih predmata, od samog početka do finiširanja proizvoda. Celu atmosferu je upotpunilo svojim nastupom Kulturno-umetničko društvo “Mladost” iz Niša koji su, na pomalo pseban način, pokazali od kakavog je značaja za njih očuvanje starih zanata jer su nastupali u narodnoj nošnji koja se sve ređe izrađuje.

Mališane je prvog dana manifestacije posebno privuklo umeće oslikavanja lica.

Nišlije će sa starim zanatima moći da se sretnu svakog dana od 10 sati, a interaktivne radionice su planirane  od 17 do 20 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com