Društvo

Deca teže prihvataju “novu majku” ili “novog oca”. Medijacija može da bude rešenje tog porodičnog problema

Majka i otac – roditelji, to je odgovoran zadatak, ali biti maćiha ili očuh, često problematičan životni zadatak i mnogima predstavlja u svakodnevnom životu, teško rešiv problem. Maćihama je teže jer je majka primarni roditelj, a odnos sa maćihom je posebno komplikovan ako imaju pastorku u pubertetu. Ni očuhu nije uvek lako da postane blizak sa detetom.

Medijacija u porodičnim odnosima pomaže u boljoj budućoj komunikaciji i može doprineti razumevanju u rešavanju problema.

Medijator neutralnim posredovanjem može podstaći partnere da zajednički sagledaju na pravičan način potrebe partnerovog deteta, i samim tim pomoći u što boljoj komunikaciji kada ste maćiha ili očuh, kaže Violeta Stamenković, diplomirani pravnik medijator iz Regionalne kancelarije posrednika Niš.

Violeta Stamenković, Regionalna kancelarija posrednika

“Medijacija kao postupak, možda u trenutku ne dovede do rešavanja problema, ali može da inicira da vam, kada kasnije razmislite, pomogne u sagledavanju celokupne situacije u otklanjanju vašeg teškog položaja “nove majke” ili “novog oca”. Medijacija takođe, pomaže biološkom roditelju, jer vrlo je verovatno da će dete favorizovati roditelja i ponekad vas i namerno zanemarivati kako bi se loše osećali. Ne očekujte da ćete biti srećna porodica preko noći, jer istraživanja pokazuju da je potrebno više od pet godina da sve “dodje na svoje””, objašnjava Violeta Stamenković.

 

Kaže da medijacija može pomoći biološkom roditelju tako što će uticati pozitivno na njih, tako da otkloni njegov lični strah. Pomoć se pre svega odnosi na to da sagleda realno situaciju i pokuša da prevazidje svoju ljutnju, bes, razočaranost.

“Najvažniji je pokušaj umanjenja i otklanjanj psihičkog pritiska kod deteta. Dete preživlava veliki stres. Njegov svet se ruši, gleda ga očima na način koji utiče njegov roditelj,jer kod njega ima bezuslovno poverenje. Često su deca “oružje” za obračun nedorečenog, neurađenenog odnosa sa prethodnim partnerom”, dodaje Violeta Stamenković.

 

Poboljšani odnosi svih koji su povezani ovakvim situacijom je još jedna dobrobit rešavanju problema putem medijacije.

“Detetu omogućujete pravilnim postavljanjem da se uspešno uklopi u novonastaloj životnoj situaciji i ulozi koja mu je “nametnuta”. Dete nema iskustva, ni znanja, ni mudrosti da se snađe u ovako komplikovanom životnom zadatku”, dodaje Stamenković.

 

Medijator je tu jer pospešuje razgovor partnera sa ciljem, da na pravi način uoči problem gde će se fokusirati partneri da ulože više truda i da zadobiju poverenje i deteta i porodice u koju ulaže.

Medijator posredovanjem, takođe može na strpljiv i neutralan način omogućiti bivšim partnerima da sagledaju u sebi razloge svoje ogorčenosti, povredjenosti, ljutnje.

Na poverljiv i neformalan način, može posredno “naterati” bivše supružnike da civilizovano i polako grade odnos u interesu svog deteta, jer tako stvaraju mir i psihičku stabilnost kod svog deteta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com