Društvo

Deca sa Kosova u poseti Nišu. Ovde su doživeli nešto što u mestu gde žive ne mogu, rekli su gradonačelnici

Deca sa Kosova i Metohije iz OŠ “Miladin Popović” iz Pasjana, koja borave u Nišu na Dečijoj umetničkoj koloniji “Gračanica”, posetila su danas Gradsku kuću i razgovarala sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Gosti grada Niša je desetoro dece iz mesta Pasjane, koji su birani po uspehu. Oni su gradonačelnicu upoznali sa njihovim načinom života, o njihovoj bezbednosti, način na koji prate svoju nastavu. Bilo je reči i o njihovom daljom obrazovanju, odnosno da li na svom budućem putu vide i Niš, koji bi u tom smislu mogao da im bude dalja pomoć i podrška.

“Lepo mi u Nišu, videli smo dosta toga, bili smo u pozorištu, muzeju, posetili smo Ćele kulu, konjički klub i sjajno smo se družili”, rekao je Lazar Savić.

I učenik Darko Đorković će iz Niša put Kosova poneti lepe utiske.

“Bilo nam je lepo, dosta toga smo obišli. Dolazim iz sela koje se nalazi na Kosovu i Metohiji, pored Gnjilana. Naše mesto je poznato po svetiteljki koja se naziva Bosiljka. Ona je posebna po tome što nije prihvatila muslimansku veru”, kazao je Đorković.

Učiteljica Slavica Lazić je objasnila da je svetiteljka Bosiljka zapravo bila mlada devojka od 16 godina. Ona se dopala jednom Albancu, ali nije hteo sa njom na silu. Bio je bogat, pa je hteo da je privoli poklonima i dobrim životom. Međutim, ona to nije prihvatila samo iz razloga što on nije njene vere. Kada nije uspeo na taj način, onda je upotrebio silu. Bacio je u podrumu, gde je gladovala, bila je žedna, mučili su je, sekli joj kosu. Ni tada nije htela da prihvati muslimansku veru, niti da se uda za njega. Tragično je završila, pa je zato pre više godina kanonizovana, objasnila je učiteljica.

“Deca nose fenomenalne utiske, prezadovoljni su. Ovde su doživeli nešto što u mestu gde žive ne mogu”, kazala je Slavica Lazić i dodala da škola u Pasjanu iz godine u godinu upisuje sve manje dece, pa tako od prvog do osmog razreda ima oko 150 dece.

Ovo je osamnaesta po redu manifestacija „Dečija umetnička kolonija Gračanica“,  koju organizuje Niški kulturni centar. Ova manifestacija je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji, ali osnovni cilj jeste da pomogne talentovanoj deci sa Kosova i Metohije i da im omogući druženje i rad sa poznatim umetnicima i njihovim vršnjacima iz Niša i okoline.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com