Društvo

Deca iz niških vrtića zimovaće na Kopaoniku

Za dva dana, 13. februara, mališani iz PU “Pčelica” u Nišu kreću put Kopaonika na zimovanje. Ove godine zimovanje je organizovano u šest smena, a mališani koji idu na zimovanje uzrasta su od  tri do sedam godina. Poslednja, šesta grupa mališana, sa zimovanjem završava marta.

„Budući da nam se prijavio veliki broj dece, čak 630 mališana odlazi na zimovanje, imaćemo šest smena. Prekosutra ide prva smena, a šesta se završava marta. Svaka smena traje šest dana”, kaže Svetlana Mitić, direktorka PU “Pčelica”.

Ona dodaje da je zimovanje organizovano tako da su deca svakog dana zaokupljena novim i različitim aktivnostima.

„Osim različitih aktivnosti na snegu, imaju školicu skijanja, gde uče prve korake na snegu i na skijama, popodne i uveče moći će da se zabave organizovanjem maskenbala, modnih revija i slično.  Za onu decu koja u vreme boravka na Kopaoniku slave rođendan biće organizovana i rođendanska proslava. Imaće i goste. Ove godine su to glumci  Lutkarske scene Pipino koji su za njih pripremili odgovarajuću predstavu. Organizovali smo zimovanje tako da deci bude lepo, da im brzo prođe dan,  ali i da imaju edukativne aktivnosti. Vaspitačima pomažu trijažne sestre, pedijatar, profesori fizičke kulture koji rade sa decom na snegu. Za nas je, opet, najvažnije da se oni na kratko  odvoje od kuće i osamostale se od roditelja”, kaže Svetlana Mitić.

Da deca uživaju u zimovanju pokazalo je i dosadašnje iskustvo.

„Praksa pokazuje da je najteže roditeljima. Roditelji misle da su im deca još uvek mala, da ne mogu bez njih. Deci je samo teško u onom trenutku kad se rastaju od mame i tate i dok im mašu iz autobusa. Budući da je ceo dan organizovan različitim aktivnostima retko pitaju za mame i tate. Tu je i telefon , pa kad im roditelji nedostaju čuju se telefonom”, kaže Svetlana Mitić.

Prema njenim rečima zimovanje je prava prilika da se mališani uzrsta od tri godine do polaska u školu osamostaljuju, da osete i neki drugačiji život , gde nisu sa porodicom več i sa drugim ljudima koji ih okružuju. Ona preporučuje roditeljima da ne treba da dolaze i da obilaze decu jer je is am period odvajanja kratak, samo šest dana.

„Budući da nisu svi roditelji u mogućnosti da dolaze, nećemo praviti razlike, i sa roditeljima smo se dogovorili da ne dolaze. Ukoliko žele da se raspitaju kako je njihovo dete, na raspolaganju su im vaspitači koji su dostupni 24 sata”, zaključuje Svetlana Mitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com