Društvo

Deca iz Brzog Broda ne idu u hraniteljske porodice. Centar za socijalni rad odredio staraoca iz redova radnika dok se ne nađe trajno rešenje

O lošoj ekonomskoj situaciji šestoro dece iz Brzog Broda, koja nakon smrti oca žive samo sa bakom, javnost je sazala kada je najstariji od njih, dvadesetdvogodišnji N.C., zadobio povrede skočivši sa trećeg sprata svoje porodične kuće. Njih sedmoro živi od bakine penzije, ili od zarade koju zaradi upravo N.C. kada povremeno radi kod privatnika.  U porodici su najmlađi blizanci stari devet godina, dok ostalo troje imaju 13, 15 i 17 godina. Imaju majku, ali ona ne živi sa njima.

Bojan Cvetković, otac šestoro dece, bio je u sastavu Vojske Jugoslavije koja je ratovala na području Hrvatske. On je u toku rata izgubio jedno oko.

Prema rečima direktora Centra za socijalni rad Zorana Jovića ova ustanova upoznata je sa problemima sedmočlane porodice iz Niša. Radilo se na tome da se starateljsvo nad maloletnom decom dodeli najstarijem bratu. Međutim, kako on ne ispunjava uslove, naćiće se drugo rešenje, rekao je direktor Centra Zoran Jović. Ono što je bitno, kaže on, neće doći do razdvajanja braće i sestara i neće ići u hraniteljske porodice, kako se spekuliše u medijima, niti se o tome ikada razmišljalo. Njima je određen privremeni staraoc iz redova radnika.

Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad

“Juče smo rešenjem postavili privremenog staraoca za maloletnu decu i to će obavljati Centar neposredno preko stručnog radnika. S obzirom da najstariji brat ne ispunjava uslove, baka je tu, ali i ona nije zdravstveno dobro, radićemo na tome da drugi brat, koji ima 17 godina, postane staralac svojim sestrama i braći kada postane punoletan. On je veoma odgovoran, pametan i razuman, a do tada imaće svu našu pomoć”, kazao je Jović Niškim Vestima.

Stručne službe Centra za socijalni rad juče su ponovo posetile porodicu, odnele novčanu pomoć, ali i paket koji je obezbeđen preko Crvenog krsta.

“Staraoc će imati redovne kontakte sa porodicom, ali i mnogo češće obilaske nego što je to uobičajeno. Ostavili smo im i kontakt telefone i voditelja slučaja i staraoca, tako da bilo šta što im zatreba, ili imaju neku nedoumicu, mogu da se obrate Centru u svako doba dana. Intenzivno ćemo da radimo na ovom slučaju, oni do sada nisu znali da se snađu da završe neophodne papire za porodičnu penziju, zatim dečije dodatke i drugu pomoć koju mogu da ostvare”, iskren je Jović.

On je kazao i da je Centar za socijalni rad u potpunosti upoznat sa situacijom, ali neke stvari jednostavno ne može da otkriva dok traje postupak, a pogotovo je problematično jer se radi o maloletnoj deci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com