Politika

DARKO BULATOVIĆ: Radom, trudom i požrtvovanjem izgradićemo moćan, evropski i srpski Niš

U Gradskoj kući je, po tradiciji, održan je novogodisnji koktel na kojem su se okupili svi značajni ljudi grada iz javnog i političkog života. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović se, čestitajući Novu godinu, osvrnuo na odlazeću i postignute rezultate u njoj, ali je govorio i o planovima za narednu godinu koji se, kako kaže, zasnivaju na čvrsto postavljenim temeljima.

Nalazimo se na kraju zalazeće i nastupajuće 2019.godine. Ovo je trenutak kada se moramo osvrnuti na minulu 2018.godinu da sagledamo šta smo radili i kakve smo temelje za 2019.godinu postavili. Ove svečane večeri sa punim pravom možemo reći jedno – iza nas je teška godina, godina puna izazova, poteškoća, neizvesnosti, ali i godina uspeha, rada,mira i napretka, istako je gradonačelnik Bulatović i dodao da nema sumnje da je 2018.godina bila presudna godina u razvoju modernog Niša.

„U Nišu su tokom 2018.godine otvorene tri nove fabrike kod kojih je vrednost investicija preko 80 miliona evra i koje će zaposliti 4.500 radnika“, isakao je Bulatović i dodao da će na ovim temeljima i u novoj godini grad nastaviti energično i moćno da gradi i u 2019.godini.

„Naredne godine očekujemo izgradnju, ili početak izgradnje nove fabrike Džonson elektrika, proširenje fabrike Leoni kao i početak rada kooperanata Cumtobela koji će zapošljavati preko 500 radnika. Pregovaramo sa preko deset novih potencijalnih investitora i sigurni smo da će tokom 2019.godine uz podršku Vlade Republike Srbije i uz podršku predsednika države biti Niš idealna destinacija za nove investitore. Uz strategijski i planski vođeni Niš posebno mesto zauzimaju mikro, mala i srednja preduzeća. Gard Niš je uz podršku Vlade Srbije za podršku domaćim mikro, malim i srednjim preduzećima izdvojio oko 110 miliona dinara i kroz brojne mere stimulisanja podržao preko 300 domaćih malih i srednjih kompanija. Svi se moramo složiti u jednom: nauka, privreda i napredne tehnologije predstavljaju tri najmoćnija stuba na kojima podižemo savremeni Niš. Kao kruna svih napora, položen je i kamen temeljac za višedecenijski san grada Niša – Naučno tehnološki park, najveća i najmoćnija investicija Vlade u nauku i obrazovanje koja je do sada uložena u ovoj grad“, naglasio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On je dodao da na kraju ove 2018.godine sa ponosom možemo reći je u Nišu izgrađen i najmoderniji i najveći Klinički centar na čitavom Balkanu. Izgrađuju se i grade ključni putni pravci, a putevi su važni jer svaki novi izgrađeni put je novi put u budućnost.

„U Nišu se danas se uspešno realizuju i najveći nacionalni projekti kakav je projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa mrežom kolektora vredan preko 55 miliona evra. Niš je danas idealno mesto za realizaciju velikih investicionih projekata. Sprovedene su sve pripreme za realizaciju velike investicije Kompanije Delta u izgradnju tržno-poslovnog centra i ova investicija vredna preko 70 miliona evra nas očekuje sledeće godine“, istako je Bulatović i dodao:

ilustracija

„Posle nekoliko godina kašnjenja počela je realizacija investicije Novi Niš. Realizacija komercijalnih investicija poput tržnog centra i Novog Niša dokaz je da se ekonomska situacija u Nišu popravlja. Ovi podaci kao egzatni i statistički pokazuju da je Niš zaista grad budućnosti. Najmoćniji dokaz je rešavanje najvećeg problema današnjice, a to je smanjenja broja nezaposlenih i otvaranje novih radnih mesta. U ovom trenutku statistika beleži rekordno nisku stopu nezaposlenosti. Poslednjih godina sa 33.000, danas na 23. 600 nezaposlenih. U istom trenutku povećan je i broj zaposlenih sa 61.000 na 77.000 zapsolenih Nišlija koji primaju platu“, naglasio je prvi čovek Garda Niša.

Obraćajući se gostima, gradonačelnik Darko Bulatović je dodao da su rezultati postignuti u Nišu prepoznati na nacionalnom i međunarodnom nivou.

„Na nacionalnom nivou Grad Niš je proglašen šampionom lokalnog ekonomskog razvoja u kategoriji privlačenja investicija za 2018/19. godinu. Grad Niš je od specijalizovanog časopisa Fajnenšel tajms proglašen za grad budućnosti u kategoriji strategije privlačenja investicija, dok je region zauzeo treće mesto“.

Nova godina je simbol novog početka života, novih nada u budućnost, dodao je gradobnačelnik Bulatović. Duboko sam uveren da zajedničkim snagama, jedinstvenom voljom, snažnom i energičnom, a pre svega marljivom, velikim radom, trudom i požrtvovanjem možemo da ostvarimo zajednički san i izgradimo moderan, moćan, evropski, srpski Niš, zaključuo je gradonačelnik Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com