Društvo

Darjina „Suva planina“ među najboljim fotografijama Srbije

Darja Stojanović ima 13 godina i učenica je sedmog razreda OŠ „Sveti Sava“. Svojim talentom i radom je  uspela da se uvrsti među deset najboljih fotografa na nedavnom konkursu koji je raspisala ekološka organizacija „ImpaktECO“. Njena fotografija Suve planine zaslužila je mesto u galeriji Madlenianuma. Možda to i ne bi bila neka vest da na konkursu nisu učestvovali i profesionalci, a uz to na konkurs je pristiglo oko dve hiljade fotografija. Potrebno je naglasiti i to da je Darja  bila najmlađi autor.

„Na konkursu su učestvovali fotografi iz cele Srbije, moja slika je ušla među deset najboljih. Svi ostali autori su bili stariji, tako da sam se osećala malo čudno, ali i ponosno među njima“, kaže Darja.

Dodaje da je zaljubljena u fotografiju, da je to sada njen hobi, ali ne krije i da joj je želja da se fotografijom bavi i u budućnosti. Na taj način će, dodaje ova trinaestogodišnjakinja, pokazati ljudima sitnice koje život čine lepšim i potpunijim, a da oni to i ne primećuju.

Foto: Privatna arhiva

„Želim da se posvetim fotografisanju nekih stvari koje ljudi obično ne primećuju, nekih sitnih, neprimetnih, za koje treba imati i oko i maštu. Pejzaže slikaju svi, a ja bih želela da prikažem nešto što ne vidi svako“, objašnjava Darja.

U čast  uspeha koji je postigla Darja je u svojoj školi „Sveti Sava“ održala i javni čas na kome je drugovima održala predavanje o fotografiji. Tajne fotografije je rado podelila sa vršnjacima, a možda joj se neko od njih i pridruži.

Uspehom koji je postigla Darjina ponosi se i njena nastavnica matematike i informatike Mirjana Rašić Mitić. Mora se priznati, nije mala stvar biti među prvih deset u tako jakoj konkurenciji.

„Trenutno iz informatike radimo lekcije na temu obrade fotografija i to se baš lepo uklopilo u ovaj događaj. Kada sam čula za njen uspeh zamolila sam je da mi ispriča nešto o toj fotografiji, kako je obradjivala i spremala za konkurs. Kada sam čula njenu priču, smatrala sam da bi to trebalo da čuju i drugi đaci pa sam joj predložila da održi javni čas“, kaže Mirjana  Rašić Mitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com