Društvo

Darija i Vasilije – imena koja odolevaju vremenu i savremenim trendovima

U Nišu je u knjigu rođenih 2020.godine upisano 3.598 novorođenih beba što je za oko 130 beba manja u odnosu na 2019.godinu kada je rođeno 3733 beba, kaže Vesna Đikić, zamenik matičara koja dodaje da to znači da je samo u Nišu rođeno toliko beba jer se u matičnu knjigu rođenih upisuju i dece koja su rođena i u inostranstvu ili u bivšim republikama. Početak 2021.godine, po njenim rečima, nije obećavajući jer je u istom periodu prošle godine rođeno više beba nego sada.

 

„Šta je na pad novorođenih beba tačno uticalo precizno ne može da se kaže, ali je, najverovatnije, to pandemija korona virusa“, kaže Vesna Đikić.

Kada se deca upisuju u knjigu rođenih upisuju se i imena mališana. Odavno je pravilo da odluku o tome donose roditelji i to ne prepuštaju kumovima što je bila tradicija u našoj zemlji.

„Roditelji po zakonu imaju pravo da sami odrede ime deteta ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime koje je u suprotnosti sa shvatanjem i običajima sredine u kojoj žive i moral. Takvih primera je bilo ali u tom slučaju matičar opominje roditelje i ne upisuje takvo ime“, kaže Vesna Đikić.

Najčešća imena koja dobijaju dečaci, od starijih, su Vukašin, Bogdan, Božidar, Nikifor, a od novih imena, i dosta neobičnih, su Matea ili Noa koja se javljaju sve češće.

Interesantno je napomenuti da, nekada vrlo česta, imena kao što su Zoran ili Dragan sada srećemo jako retko. Možda jedan do dva dečeka dobiju ta imena. Najčešće ime je Vasilije.

Mitra, Vera, Anđelija, Anđela,Angelina, Stanka su najčešća stara imena koja dobijaju devojčice. Teofilija je staro i retko ime koje se sve češće upisuju u knjigu rođenih. Od novojih mena to su Klara, Mona, Nikodina, Tara.

„Darija je najčešće žensko ime koje dobijaju novorođene devojčice, dok je za dečake to Vasilije i to traje već nekoliko godina“, kaže Vesna Đikić.

Trend davanja stranih imena deci u Srbiji ne opada, ali ako je suditi po matičnim knjigama rođenih sve je više roditelja koji se odlučuju za stara srpska imena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com