Sport

Danilo se treninzima i čitanjem sprema za važan MMA „okršaj“ u glavnom gradu

Danilo Ristić iz Niša gaji ljubav prema borilačkim veštinama od svoje osme godine, kada je počeo da se bavi tekvondom.

Nakon sedam godina treniranja tekvondoa, uporedo je trenirao i fudbal. Međutim, zbog dedinih reči: „Sine, guraj ti borilačke sportove, fudbalera ima puno, a boraca ima malo“, odlučio je da se posveti borilačkim veštinama.

Osvojio je 2014. godine u Nišu prvi meč u tekvondou na otvorenom prvenstvu. Posle tog takmičenja učestvovao je još u nekoliko mečeva, međutim, nakon povrede prsta na ruci odlučio je da se oproba i u drugim veštinama, imajući veliku želju za usavršavanjem svojih sposobnosti.

„Tu sam počeo da razmišljam da li da krenem na kikboks ili MMA, pošto sam smatrao da imam te predispozicije jer dobro znam da izvodim kikove,  kada sam video otvorenost borbe u MMA-u, odlučio sam da treniram dva meseca nakon te povrede.“

Pre pet godina Danilo započinje svoj put u svet MMA u tadašnjem Top Team Niš, koji je danas Radnički Niš.

„Trenirao sam svaki dan, čak nijednu nedelju nisam propuštao. Na prvo takmičenje u MMA-u izašao sam posle pet meseci, na tadašnjem međunarodnom turniru Fight Games u Vrbasu. Osvojio sam srebrnu medalju, drugo mesto tehničkim nokautom, dok sam drugi meč izgubio stojećom giljotinom“, kaže za Niške Vesti Danilo.

Na pitanje kako podnosi poraze, kaže: „Inat je naša srpska osobina i guranje napred kroz rad na sebi iz dana u dan, jer, kako kaže Sun Tzu, “Pobednik je onaj koji pobedi pre početka rata, a poražen je onaj koji uđe u rat i pokuša da pobedi.”

Za čvrst mindset pomogle su mu knjige Pet krugova prstenova i Umeće ratovanja Sun Tzua, a posebno ističe knjigu Pet krugova prstenova ukoliko neko želi da se bavi borilačkim sportovima.

Danilo Ristić, MMa borac; Foto: Niške Vesti/privatna arhiva

Jak mindset stiče disciplinom i samomotivacijom: “Želim da budem bolji nego juče i da iznenadim samog sebe. Kako stičem više iskustva i postajem stariji, borim se više sa samim sobom, a protivnika vidim kao deo te unutrašnje borbe“, dodao je Danilo.

Veliku podršku mu pružaju treneri Jovan Marijanović, Aleksandar Stoičić i Veljko Vukašinović.

„To su ljudi koji su me izgradili i bez kojih ništa ne bih postigao. Oni su mi jako potrebni kako bih uspeo, prvo kao čovek, a zatim i kao MMA borac. Oni predstavljaju moju porodicu“, kazao je Danilo.

Dnevno trenira oko pet i po sati sa pauzom u četvrtak i nedelju.

Danilo se ugleda na svog kolegu iz tima i trenera Jovana Marijanovića, koji je simbol truda i posvećenosti.

“Kao moj veliki  uzor, Jovan je bio prisutan od mog samog početka. Što se tiče stranih boraca, najviše se ugledam na Jona Jonesa, jer je pravi primer šampiona i izuzetno se snalazi u svim aspektima borbe”, istakao je Danilo.

Danilo trenutno ima skor od sedam pobeda i sedam poraza. Priprema se za meč u Beogradu koji je zakazan za 15. septembra. Takmičenje je međunarodnog tipa, a dolaze borci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Danilo je poprilično samopouzdan i očekuje pobedu. Ovaj meč će se održati u middleweight kategoriji (84 kg).

Kroz Danilovu priču „isijava“ disciplina i istrajnost a uz podršku jasan je put do pobede.

Danilo Ristić, MMa borac; Foto: Niške Vesti/privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com