Moja priča

Danica pravi mozaike od elektronskog otpada

Umetnica iz Niša Danica Maksimović (29) završila je ovih dana mozaik sa motivima grada Niša, jedinstven po tome što je napravljen od elektronskog otpada i podlozi od reciklirane plastike.

Mozaik je dimenzija 120×80 centimetara i sadrži neke od najprepoznatljivijih istorijskih spomenika Niša poput Trdjave, Ćele-kule i Čegra, kao i portrete cara Konstantina Velikog i vile Naise.

Foto: privatna arhiva

Maksimović je pre tog mozaika, uradila i mozaik Nikole Tesle, takodje od od elektronskog otpada i reciklirane plastike.

Ona je kazala da je na ideju da uradi mozaik od elektronskih kompononeti pronašla u niskoj svesti o ekologiji kod nas.

„Imala sam kod kuće neke komponente koje sam htela da dam, zvala sam reciklažu, naravno nisu hteli da uzmu jer je to malo, a nisam želela da ih tek tako bacim. Onda sam smislila da od toga napravim nešto i podstaknem ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine“, izjavila je Maksimović.

Prema njenim rečima, za izradu mozaika sa motivima grada Niša bila su joj potrebna četiri meseca, ne baš intenzivnog rada.

„Gledala sam da baš bude „green art“, da bude sve ekološki i da maksimalno ispunjava ekološke standarde za sliku. Recikliranu plastiku sam topila za podlogu, a na kraju je rad izliven u epoksidnoj smoli“, objasnila je Maksimović.

Foto: privatna arhiva

Kazala je da se mozaik Nikole Tesle za sada nalazi u njenom stanu, dok je mozaik sa motivima Niša otkupila jedna softverska kompanija i izožila u svojim prostorijama.

„Volela bi da elektronskim otpadom uradim i portret Novaka Djokovića, ali nisam definitivno odlučila. Svakako ću uraditi još nešto kako bi uticala na ljude da razmišljaju o tome kako i gde bacaju otpad“, rekla je ona.

Maksimović se iz Gračanice u Niš doselila sa 15 godina i u tom gradu završila je srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je već pet godina, ali preko društvenih mreža postavlja svoje slike i dobija narudžbine.

_________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button