DruštvoZdravlje i zdrav život

Dani žalfije u Sićevu

„Dani žalfije” je manifestacija koja ima kulturno- ekološki karakter, a ove godine se održava 17. i 18. maja u selu Sićevo. Cilj manifestacije je edkacija o endemskim biljnim vrstama. Organizator manifestacije je Niški kulturni centar, a organizatori najavljuju bogat program koji će pratiti ovu manifestaciju i koja počinje prikazivanjem dva filma u Sali NKC-a. Projekcijama filmova prisustvovaće i njihov autor Nebojša Ilić Ilke.  U subotu će biti održano i predavanje o lekovitom bilju  pod nazivom „ Detoksikacija na balkanski način“, a predavanje će održati profesor dr Staniša Stoiljković.

Posetioci “Dana žalfije” u Sićevu moći će da probaju i mnoge specijalitete i proizvode od lekovitog bilja koje će pripremiti članice udruženja „Niške domaćice“, Udruženje „Vilin vez“, Turistička organizacija „Bela Palanka“ „Gljivarsko društvo Niš“  i „Kuće čaja“ Nebojše Stamenkovića u Nišu poznatog kao Neša travka.

„Kada su Dani žalfije u pitanju imamo vrlo lepu saradnju sa mnogim institucijama i udruženjima građana, turističkim organizacijama i pojedincima koji su se istakli u nekim oblastima i napravili brendove kao što je slučaj sa Nešom Stamenkovićem, koji je jedno vreme bio i kuvar na Hilandaru”, kazao je Srđan Savić, direktor NKC-ea. “Jedan od ciljeva ove manifestacije je i da skrenemo pažnju na ono što smo nekada imali, a što smo pomalo počeli da zaboravljamo, a to je priprema tradicionalnih jela u ovom kraju, čuvanje starih zanata ili ručni radovi  koji karakterišu našu kulturu”, rekao je Savić.

Posebnu pažnju posetioca svakako će privući jela koja će pripremati Neša Stamenković. Kada se njegovo ime poveže sa kulinarstvom uvek se posmisli na zdravu hranu pripremljenu od satojaka koji su pronađeni na obroncima planina u okolini Niša čiji je Neša čest gost.

Neša Travka ume da pravi različite vrste specijaliteta, a oni, mada napravljeni od sastojaka sa našeg prostora graniče se sa ektravagantnim specijalitetima.

„Gosti manifestacije osetiće ukuse starih i zaboravljenih jela. Gosti iz Bele Palanke predstaviće se svojim specijalitetima, banicom, po kojoj su poznati. Moći ćete da se družite sa lokalnim stanovništvom koje je vrlo srdačno i dočekuje svoje goste koristeći priliku da pokažu svoje proizvode od žalfije i ostalih biljaka. Gosti iz Svrljiga će praviti svoj specijalitet  belmuž, tako da će sve biti u znaku tradicije”, kazao je Savić.

I kulturno umetnički program će biti bogat. U kulturno umetničkom programu učestvovaće KUD „ Remizijana“ iz Bele Palanke, KUD „Abrašević“ iz Niša u KUD „Teslino kolo“ iz Niša.

NKC je obezbedio za sve zainteresovane besplatan prevoz iz Niša. Autobus polazi u 10 sati ispred Doma vojske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com