Ekonomija

“Dani vode” u Nišu: Jug Srbije ima kvalitetnu pijaću vodu, očekuje se izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

U niškoj Hali Čair danas je svečano otvorena Međunarodna stručna manifestacija “Dani vode”, koju već treću godinu zaredom orgaizuje Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS).

Dani vode održavaju se 8. i 9. maja, a sam događaj je ove godine biti podeljen na dva dela. Prvi je Međunarodna stručna konferencija na temu “Očuvanje i zaštita sistema za vodosnabdevanje” u kojoj će učešće uzeti predstavnici domaćih i inostranih relevantnih institucija i organizacija.

Drugi, sastavni deo manifestacije “Dani vode” je izložba proizvođača vodovodne i kanalizacione opreme, koji je prilika da se predstave kompanije koje posluju u oblasti proizvodnje opreme za snabdevanje vodom, kanalisanje, prečišćavanje, zaštitu od poplava i erozije, proizvođači uređaja, aparata i instrumenata za kontrolu kvaliteta voda za piće i otpadnih voda.

“Ovo je mesto na kome se susreću nove tehnologije, na kome možemo videti nova dostignuća u oblasti vodovoda, vodosnabdevanja i kanalizacije. Za nas je to značajno jer je to korak i pomoć lokalnim samoupravama da osavremene svoje vodovode”, rekao je na otvaranju Ivan Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine.

Foto: P. V.

On je dodao da je jedan od najznačanijih poduhvata, trenutno, izrada pregovaračke pozicije za Poglavlje 27.

“Najveći broj vodovoda je pod strogim režimom kontrole. Kvalitet vode je na veoma visokom nivou, čak je kvalitet u mnogim gradovima veći od kvaliteta koji imaju gradovi u Evropskoj uniji. Za nas je važno da, ako kriterijumi budu i strožiji, mi imamo izuzetno kvalitetnu pijaću vodu”, kazao je Karić.

U Asocijaciji je trenutno 26 vodovoda, od 28, sa teritorije južne Srbije. Očekuje se da se uskoro pridruže i vodovodi u Bujanovcu i Žitorađi, naveo je Miloš Đorđević, predsednik Asocijacije, i dodao da je kvalitet vode na jugu Srbije na zadovoljavajućem nivou.

Foto: P. V.

“Sledi nam da razrađujemo i unapređujemo seoske vodovode i povećavamo njihove kaptaže. Nakon toga možemo obnoviti sisteme i građani bi dobili higijenski ispravniju vodu za piće”, rekao je Đorđević.

Marina Kostić, pomoćnica gradonačelnika Niša, istakla je da ono čime Niš može da se ponosi, jeste projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji podrazumeva izgradnju preko 35 km vodovodne mreže.

“Samo iz Nišave biće otklonjeno preko 20 hiljada tona mulja. Ovo je najkrupnija, ali ne i jedina investicija. Treba pomenuti i rekonstrukciju vodovodne mreže u nekim ključnim tačkama i pripajanje seoskih vodovoda gradskom”, poručila je Marina Kostić.

Foto: P. V.

Direktor JKP “Naissus” Igor Vučić poručio je da Niš ima vodu izuzetnog kvaliteta, a da ovakav sajam mnogo znači za sve vodovode na jugu Srbije.

“Biće tu bitnih diskusija, što se tiče i samog grada Niša, poput upravljanja otpadnim vodama i izgradnji buduće fabrike. Za nas je ovo jedinstvena prilika da čujemo nešto novo, da spoznamo kako se neki gradovi nose sa svojim problemima i na koji način oni upravljaju sistemima”, istakao je Vučić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com