Kultura

„DANI POLJSKOG FILMA” u bioskopu Cineplexx

U bioskopu „Cineplexx” do 23. marta održavaju se „Dani poljskog filma” koje priređuje Poljski Institut u Beogradu i Niški kulturni centar u saradnji sa Poljskom nacionalnom filmskom arhivom — Audiovizuelnim Institutom i kompanijom za produkciju dokumenatarnih i igranih filmova iz Varšave.

Organizatori su pripremili projekcije pet klasika poljske kinematografie, režiranih od strane najistaknutijih i napoznatijih režisera: Ježija Кavaleroviča, Anuša Morgensterna, Vojćeha Hasa, Ježija Hofmana, Andžeja Vajde i Edvarda Skuževskog.

Organizatori događaja su repertoarom, koji neće biti nasumičan, hteli da podsete na dugogodišnju kulturnu povezanost dveju zemalja iz dana kada je poljska kinematografija bila popularna i uvažena.

U petak22. marta sa početkom od 18 časova, biće prikazan film Doviđenja, do sutra iz 1960. godine u režiji Anuša Morgensterna, a sa početkom od 20 časova Rukopis nađen u Saragosi iz 1964. godine u režiji Vojćeha Hasa. Film Doviđenja, do sutra prikazuje živopisan Gdanjsk i atmosferu studentskog kabarea. Radnja prati kćerku francuskog diplomate koja provodi letnji raspust u Poljskoj i upoznaje njega, Poljaka, studenta, romantičara i umetnika. Film pokazuje prolazne trenutke sreće, osim reči. Film Rukopis napisan u Saragosi je avanturistički film iz serije priča plašt i bodež, fantastična bajka ili kostimirana komedija, prikazuje mistiku i racionalizam. Film je zasnovan na romanu pesnika, naučnika, filozofa, vojnika i putnika iz osamnestog veka. Divni predeli, sjajne slike i egzotične životinje, koje glume pored glumaca i statista.

U subotu23. marta sa početkom od 18 časova, na repertoaru će biti projekcija filma Zakon i pesnica iz 1964. godine u režiji Edvarda Skuževskog i Ježija Hofmana, a sa početkom od 20 časova film Obećana zemlja iz 1974. godine u režiji Andžeja Vajde. Film Zakon i pesnicapoznat je kao poljski vestern, čija se radnja odvija neposredno nakon II svetskog rata. Prikazuje grabeže, pljačke, nasilje i naseljenike koji žele da vode miran život. Na scenu dolazi usamljeni jahač koji će u tom svetu haosa zavesti red. Poslednji film koji će se prikazivati jeste Obećana zemlja, čija se radnja odvija krajem 19. veka u industrijskom gradu Lođ. Grad nezamislivih fortuna i dramatičnih padova, finansijskog bankrota, ali i moralnog posrnula. Upravo ovde trojica prijatelja: Кarol —  Poljak, Moric —  Jevrejin i Maks —  Nemac, sanjaju o sopstvenoj fabrici i velikom novcu. Ti snovi će dovesti do njihove propasti.

Cilj Poljskog Instituta u Beogradu jeste da ovim događajem prikaže različitoj srpskoj publici ono što je novo u kulturi Poljske.

Cena ulaznica biće 200 dinara, osim u subotu 23. marta kada je ulaz besplatan.

Piše: Jelena Momčilović
STUDENTSKI DNEVNI LIST

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com