Kultura

FILMOVI POD VEDRIM NEBOM: Treći Festival dokumentarnog filma i muzike “City Fest” u Parku Svetog Save

City Fest, Park Svetog Save, 28. i 29. avgust

Festival dokumentarnog filma i muzike City Fest, biće održan po treći put predstojećeg vikenda u Nišu. Za dva dana trajanja festivala biće prikazano osam dokumentarnih ostvarenja, dok će poslednje veče festival otvoriti koncert “U čast velikanima iz Niša”, posvećen nedavno preminulim muzičkim legendama Miki i Minji.

Festival će otvoriti glumac Milan Caci Mihailović, a odmah nakon otvaranja biće prikazan i film “Glumčina” o legendi jugoslovenske glumačke scene Zoranu Radmiloviću, za koji je upravo Mihailović pisao scenario, naveo je organizator City Marketing Centar. Svečano otvaranje zakazano je za subotu 28. avgust u 19:30 h.

„„City Fest“ je jedinstven, jer on ne postoji samo da bi prikazao filmove, već je obogaćen i muzičim nastupima, zato što su film i muzika dve neraskidive celine i zato što muzika igra veoma bitnu ulogu u stvaranju filmske priče. Ona prati likove, njihove uspone i padove i može da traje mnogo više od filma. Iako neupadljiva, muzika na filmu veoma snažno deluje na svest i osećanja publike“, ističe osnivač festivala Oliver Paunović.

Upravo će film čiji je producent Oliver Paunović “Glumčina” otvoriti festival, za sve one koji nisu uspeli da nabave karte i nemaju mogućnosti da ga pogledaju na Festivalu glumačkih ostvarenja.

“Snimljeni materijali sa Goranom Markovićem, Sekom Sablić, Mirom Banjac, Dušanom Kovačevićem i Zdravkom Šotrom – predstavljaju apsolutno bogatstvo. Ispunjeni emocijom, proživljenim dogodovštinama i ličnim reminiscencijama ova kazivanja su apsolutna blagodet za film”, kazao je reditelj ostvarenja o Zoranu Radmiloviću Vladimir Ristić.

Iste večeri, 28. avgusta, biće prikazan i film “Dejan” autora Slađana Stojanovića, koji govori o Dejanu Škariću, svešteniku Srpske pravoslavne crkve, koji pored svog poziva ima još jednu veliku ljubav. Publika će moći da uživa u još jednom filmu City Produkcije “Broj 1”, o legendarnom golmanu reprezentacije Jugoslavije i FK Radnički. Film otkriva neke veoma važne detalje. Kroz film vas vode priče nekoliko, za Dragana, izuzetno važnih figura iz domaćeg sporta, kao i prijatelja i porodice, uz obilje do sada neobjavljenog dokumentarnog materijala iz zlatnog doba jugoslovenskog fudbala.

“Uzbudljiva i emotivna filmska priča koja prosto varniči od života i koja bi mladim ljudima koji ulaze u svet vrhunskog sporta mogla da bude podstrek i putokaz kako neko ko je potekao iz malog mesta može da dopre do šampionskih visina“.

Nakon ostvarenja “Broj 1” publika će uživati u dokumentarnom filmu “Mačka na rupi miša čeka”, filmu o boravku Branislava Nušića u Sokobanji.

Gledaoci filma mogu na jedan specifičan i zanimljiv način, koji drži pažnju, da saznaju o počecima banjskog turizma, o dogodovštinama vezanim za knjaza Miloša, o istorijatu objekata od kojih su neki i simbol Sokobanje pa sve do anegdota iz života čuvenog Nušića, baš nastalih u Banji. Autorski tim, predvođen novinarkom Jelenom Radovanović, je priredio veoma zanimljiv tekst koji je uspešno interpretirao glumac Miloš Paović. U sekvenci o ovdašnjim kafanama koje su Nušiću oduvek bile omiljena mesta, Paović je imao pomoć svog kolege iz Sokobanje Marka Božinovića.

Prvo veče festivala biće prikazan takođe višestruko nagrađivani film “Svedočanstva” autora Branke Bešević Gajić. Ovo  je dokumentarno-istraživački film koji se bazira na stvarnim relevantnim svedočanstvima vernika koji posećuju kultnu svetinju manastir Tumane koji se nalazi u golubačkoj dolini na samoj dolini istoimenog potoka, 12km udaljen od Golupca, posvećen je Svetom arhangelu Gavrilu, a njegovo osnivanje vezuje se za Miloša Obilića proslavljenog kosovskog junaka.

Drugo festivalsko veče 29. avgusta publika će u Parku Svetog Save moći da pogleda i kratki dokumentarni film „Pokajnik u pokušaju“ autora Žikice Jovanovića iz Prokuplja, koji je za sada osvojio osam nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. Poslednje specijalno priznanje pristiglo je sa GIMFA Film Festival-a iz Brazila, dok su ostale nagrade u Prokuplje pristizale iz Engleske, Grčke, Singapura i čak četiri iz Indije. Ostvarenje koje tematizuje put junaka ka veri snimano je u crkvi Svetog Prokopija, drugoj najstarijoj pravoslavnoj svetinji u Srbiji.

“To je priča o crkvi Svetog Prokopija koja se nalazi u Prokuplju, ali i priča o Nenadu Gizoviću koji je pokajnik u pokušaju kako sebe naziva”, otkriva autor filma Žikica Jovanović.

 

Iste večeri biće prikazan i film “Dobro došli u Sveljig” City Produkcije. Gledajući film, mnogi će se začuditi kakvo bogatstvo postoji na samo pola sata vožnje automobilom od Niša do Svrljiga. Film će otkriti mnoge detalje o gradiću koji postaje sve atraktivniji za turiste.

Treći po redu festival filma i muzike zatvoriće film Sonje Đekić, koji je izazvao veliku pažnju “Pod kamenim nebom” o ginisovcu Milutinu Veljkoviću.

Sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg – film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku!

Osim što će uživati u dokumentarnim filmovima, poslednje veče je rezervisano i za muziku. Koncert “U čast velikanima iz Niša” posvećen je nedavno preminulim muzičkim legendama Miroljubu Miki Jovanoviću i Minji Markoviću, osnivačima grupe “Lutajuća srca”. Upravo će omaž ovim niškim velikanima u kulturnom životu Niša upriličiti njihove kolege iz grupe Spomenka Đokić Krstić i Vladimir Crnomarković.

“Miroljub Jovanović, ili Mika Tambura, kako smo ga svi mi zvali, jedan je od osnivača City Festa. Upravo zbog toga, ali pre svega i zbog njegovog velikog doprinosa koji je u ostavio u kulturi Grada Niša, od ove godine će na Festivalu filma i muzike biti dodeljivana i nagrada za najbolji film sa njegovim imenom “Miroljub Mika Jovanović”. I na ovaj način želimo da se njegovo ime pamti, da se pamti njegov rad i da se nikada ne zaboravi muzička legenda kakav je on bio”, kazala je koordinator projekta Violeta Milićević.

“City Fest” se ove godine organizuje u saradnji sa GO Medijana i uz pomoć Grada Niša.

Sve informacije vezane za Festival dokumentarnog filma i muzike možete da pratite na sajtu cityfest.rs.

[meta_gallery_slider slider_height=”750″]

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com