Društvo

Dani berbe 2021. u znaku obnove Crkve Svetog Ilije u Sićevu

Dani sićevačke berbe održaće se u subotu 18. septembra sa početkom od 16 sati na fudbalskom terenu kod vidikovca Brljaski kamen. Cena ulaznica je dobrovoljni prilog za obnovu Crkve Svetog Ilije u Sićevu.

Dani sićevačke berbe okupljaju najbolje vinare i vinogradare Sićevačkog vinogorja u čast početka berbe. Program će režirati niški voditelj Žika Promaja.

Program manifestacije:

16.00 Folklor KUD Teslino kolo

16.20 Prikaz tradicionalnog načina spavljanja vina sa degustacijom vina iz sićevačkh podruma lokalnih vinarija

17.00 Folklor KUD Prekonoga

17.20 Seoske igre

18.00 Koncert benda “La Campanella”

Crkva Svetog proroka Ilije u Sićevu jedna je od crkava Sićevačke parohije koja je u sastavu Pravoslavne Niške eparhije, danas pripada gradskoj opštini Niška Banja.Crkva je podignuta oko 1800.godine iako za to nema preciznih izvora. Svakako u to vreme je građena na temeljima starijeg hrišćanskog hrama, a zvonik u njegovoj porti sagrađen je 2010. godine.

Po predanju, Sićevo je nastalo  u 13. veku kada je Sveti Sava 1234. godine na putu za Carigrad “popio i blagosiljao” seosko vino.

Verski život hrišćana sela Sićevo posle oslobođena od Osmanlija postepeno se normalizovao. Uspostavljena je redovna crkvena organizacija, a hram Sv. Ilijeje obnovljen. Iz stanja stalne opasnosti po život, čast i imovinu, seljani su prešli u slobodu. Ekonomsko jačanje Sićeva, promena svojinskih odnosa i priliv stanovništva značajno su uticali da se oslobođenje prihavti još intenzivnije odvija duhovni život.

Za ukupno fukncionisanje verskog života hrišćana u Sićevu i ovom hramu od velikog značaja bio je rad Crkvene opštine. Članovi Crkvenog odbora koji su bili i tutori bili su najviđeniji članovi sela i često najveći darodavci. Oni su se starali o crkvi i njenoj imovini i vodili računa o redu na bogusluženjima.

” U današnje vreme stanje zgrade crkve nalaže da je neophodna sanacija. Nama savremenicima ovog vremena je dužnost da ne dozvolimo urušavanje hrama. Naša obaveza je da ono što su naši preci gradili, čuvali i negovali u mnogo težim ekonomskim uslovima, mi moramo danas da sačuvamo”, kazali su organizatori ove humanitarne manifestacije.

Sva prikupljena sredstva idu u prolog obnove Crkve Svetog Ilije u Sićevu.

Svi koji žele pomoći mogu to da učine uplatom na žiro račun Eparhije Niške 265 – 4020310000244 -43

Poziv na broj za Crkvu Svetog Ilije u Sićevu 4300-0743

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com