DruštvoRegion

“Dani banice” narednog vikenda u Beloj Palanci

Tradicionalni belopalanački “Dani Banice 2019”,  održaće se od 9. do 11. avgusta u kompleksu parka Vrelo.

U okviru manifestacije biće održan i deseti Sajam starih i umetničkih zanata, a organizatori pripremaju i bogat kulturno-umetnički program.

Sudeći prema broju prijavljenih učesnika i izlagača, više od 300, ovogodišnji praznik pite biće najmasovniji do sada.

Ovaj put osim iz Srbije dolaze nam i učesnici iz Bugarske i Makedonije i biće zanimljivo da vidimo, probamo i uporedimo čije su pite bolje. U svakom slučaju, posetioci, koje očekujemo u velikom broju, imaće priliku da uživaju u balkanskim pitama i srpskoj pesmi. Petak i nedelja su posebni dani, jer će tada biti prezentovani specijaliteti iz osam inostranih kuhinja. Pripremaće se jela karakteristična za podneblja Bugarske, Rumunije, Malte, Indonezije, Španije“, kaže Miloš Lilić direktor Turističke organizacije Bela Palanka.

Foto: S.P.

Tradicionalna slana banica, slatka banica, integralna i kreativna banica su četiri kategorije u kojima će prvo troje plasiranih, takođe, biti nagrađeni. Osim pehara nagrada ima i svoj novčani deo.

Novčane nagrade smo obezbedili za prva tri mesta u sve četiri kategorije. Prvoplasirani će dobiti po 50.000, drugoplasirani po 30.000, a treće mesto po 20.000 dinara. Nagradu će dobiti i najbolje aranžirani sto i dodelićemo nagradu „Banica majstor“ za ovu godinu“, ističe Lilić.

Foto: TOBA

Osim pita u čiju slavu je pre 14 godina započela ova manifestacija, gosti Bele Palanke će moći da probaju jela od paprike vrtke, autohtone sorte koja uspeva samo u belopalanačkom kraju.

U okviru „Dana banice“ biće organizovan i deseti po redu Sajam starih i umetničkih zanata.

Foto: TOBA

Novina u odnosu na prethodne godine je to što smo uključili i decu, koja će učestvovati u radionicama grnčarstva i pustovanja vune, stare tradicionalne tehnike izrade materijala od prirodne vune. Za Sajam starih zanata zaista vlada veliko interesovanje. Prijavilo se više od stotinu zanatlija, ali prijavljivanje je u toku te očekujemo da prošlogodišnji rekord bude premašen“, kaže Irena Rangelov iz Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Bele Palanke.

Sajam starih i umetničkih zanata ima izložbeni i takmičarski karakter, te će nagrade biti dodeljene za prva tri mesta u tri kategorije.

Očekivanja organizatora su da će „Dane banice“ posetiti više od 30.000 ljudi koliko ih je bilo prošle godine, čemu će, kako kažu, osim ukusne hrane, doprineti i bogat zabavni program.

Foto: TOBA

Uoči zvaničnog početka manifestacije, u četvrtak, u centru Bele Palanke koncert će održati Đorđe David i Ivana Peters. Nakon svečanog otvaranja manifestacije u petak u 20 časova na Letnjoj pozornivci na Vrelu, nastupiće folklorni ansambli iz Srbije, kao i naše kulturno-umetničko društvo iz Pariza i folklorci iz Bugarske. Posle njih sledi koncert Sanje Ilića i Balkanike. Drugog dana manifestacije, u subotu na pozornici na Vrelu dva koncerta – od 20 časova Milica Pavlović, a od 22 časa nastupiće Haris Džinović.

Nakon uručenja nagrada, u nedelju 12. avgusta „Dane banice“ zatvoriće Dragica Radosavljević Cakana i trubači Dejana Petrovića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com