Kultura

Dani autorskog filma u NKC-u

U Niškom kulturnom centru od utorka 28. januara, do nedelje 2. februara, biće održani Dani autorskog filma.

Ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju šest filmskih ostvarenja, a projekcije su svakog dana od 19,00 časova.

Ulaznica je 200 dinara.

Repertoar:

UTORAK, 28.1. 2020. GODINE U 19,00

SINONIMI (Synonymes / Synonyms, 123’)

Režija: Nadav Lapid

Uloge: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte, John Sehil, Gaël Raes, Chris Zastera, Jonathan Boudina

Mladi Izraelac Joav želi da postane građanin Francuske, a izraelsko državljanstvo za njega je poput tumora koji se mora hirurški odstraniti. Kako bi izbrisao svoje poreklo, Joav prvo pokušava da prigrli novi jezik. Odlučan je da više nikada ne izgovori ni jednu reč na hebrejskom. Rečnik stranih reči postaje njegov stalni pratilac. Neophodne posete izraelskoj ambasadi ga nerviraju, a svoje sunarodnike doživljava kao veliki teret. Ali i test za dobijanje državljanstva ima dosta nedostataka, a mladi francuski par s kojima se sprijateljio ima čudne ideje o tome kako da mu pomognu.

FESTIVALI: Berlin, 2019. – Zlatni medved za najbolji film, Denver, Sarajevo, 2019

SREDA, 29.1. 2020. GODINE U 19,00

MALI DŽO(Little Joe, 105’)

Režija: Jessica Hausner

Uloge: Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox

Alis je samohrana majka posvećena uzgajanju biljaka u korporaciji koja se bavi razvojem novih vrsta. Ona je uzgojila poseban cvet koji je ne samo lep već ima i terapeutsko dejstvo. Naime, ako se drži na idealnoj temperaturi, adekvatno prehranjuje i ako se s njim redovno razgovara, cvet osobu koja ga poseduje čini srećnom. Protiv pravila kompanije junakinja odnosi jedan ovakav cvet kući kao poklon svom sinu tinejdžeru Džou. Cvet nazivaju Mali Džo. Alis, međutim, ubrzo počinje sumnjati da cvet i nije tako bezopasan kao što to njegov nadimak sugeriše.

FESTIVALI

Kan 2019. – Nagrada za najbolju glumicu

ČETVRTAK, 30.1. 2020. GODINE U 19,00

ZVIŽDAČI (La Gomera / The Whistlers , 97’) 

Režija: Corneliu Porumboiu

Uloge: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, István Teglas, Cristóbal Pinto, Antonio Buil, Sergiu Costache, Andrei Ciope

Kristi, policijski inspektor u Bukureštu igra za obe strane. Kada ga lepa Gilda uvuče u rizičnu pljačku, oboje će morati da krenu putevima prevare i izdaje. Da bi preživeli, moraju da nauče tajni jezik žviždača na španskom ostrvu Gomera.

Porumboiu nam daje zamršen, izvanredan zaplet sa mnogo preokreta, ali čvrsto povezan, ukrašen melodičnom kombinacijom tmurnog Bukurešta i sunčanih predela La Gomera.

FESTIVALI

Kan, Minhen 2019

PETAK, 31.1. 2020. GODINE U 19,00

MARTIN EDEN (Martin Eden / Martin Eden, 129’)

Režija: Pietro Marcello

Uloge: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Vincenzo Nemolato, Marco Leonardi, Denise Sardisco, Carmen Pommella, Carlo Cecchi

Filmska adaptacija poznatog romana Džeka Londona prikazuje mladog siromašnog mornara i njegove težnje da postane pisac kako bi se klasno približio bogatoj porodici svoje verenice Elene. Uključuje se u socijalističke krugove što ga dovodi u konflikt sa Elenom i njenim buržoaskim svetom. Radnja filma premeštena je u Napulj 70-ih godina XX veka u prepoznatljivoj viziji Pietra Marcela, koja u izrazu sintetiše podražavanje stilova različitih epoha. Martina glumi izvanredni Luka Marineli, laureat glavne nagrade na Venecijanskom festivalu.

FESTIVALI

Toronto – Nagrada ,,Platforma”, Venecija 2019 – Nagrada Coppa Volpi za najboljeg glumca

SUBOTA, 1.2.2020. GODINE U 19,00

ŽAO NAM JE ŠTO SMO VAS PROPUSTILI (Sorry We Missed You, 100’)

Režija: Ken Loach

Uloge: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor, Linda E Greenwood, Harriet Ghost, Charlie Richmond, Alfie Dobson, Mark Burns, Jack Berry

Riki i njegova porodica vode tešku borbu s dugovima još od finansijskog sloma 2008. Priliku da ih se oslobode dobijaju kada se Riki zaposli kao dostavljač. Kao i posao junakove supruge, negovateljice, posao dostavljača je težak. Porodična veza je snažna sve do trenutka kada im se poslovni putevi razilaze, tada dolazi do sloma.

Ken Louč prikazuje emotivnu krizu jedne radničke porodice prouzrokovanu sve većim klasnim razlikama u društvu.

FESTIVALI

Kan, Čikago, Hamburg 2019.

NEDELJA, 2.2.2020. GODINE U 19,00

TOMAZO (Tommaso / Tommaso, 115’)

Režija: Abel Ferrara

Uloge: Willem Dafoe, Cristina Chiriac, Anna Ferrara

Abel Ferara postavlja pitanje da li ostareli i namučeni reditelj može da nađe sreću u ulozi supruga i oca. Pitanje muči i glavnoj junaka Tomaza koga Ferara predstavlja sa nežnošću i razumevanjem, a Vilijam Defo ga igra brilijantno i otvoreno. Kako se autor i junak pitaju, tako i publika treba da postavi pitanje da li joj je potreban još jedan film o požudnom, grešnom, a genijalnom reditelju u poznijim godinama – Tomazova posvećenost sopstenom duhu i Ferarina opširna studija karaktera daju pozitivan odgovor.

FESTIVALI

Lisabon, Estoril, 2019.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com