Kultura

Dani austrijskog filma u Niškom kulturnom centru

Manifestacija tokom koje će u Niškom kulturnom centru publici biti predstavljeno osam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije koji će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra. Fokus programa je na ženama u kinematografiji – ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje nazivamo “ženskim”.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Velika očekivanja”, a selektorka programa je filmska autorka, dramaturškinja i scenaristkinja Staša Bajac.

Na repertoaru će biti filmovi “Tlo pod mojim nogama” rediteljke Mari Krojcer, “Ja, životinja” Katarine Mukštajn, “Mali Džo” Džesike Hausner, “Ostajemo još malo” Araša T. Riahija, “Hvala na bombardovanju” Barbare Eder, “Stiks” Volfganga Fišera, “Kraljica Cigana” Huseina Tabaka i “Koliba” u režiji Veronike Franc i Severina Fiale.

Svi filmovi iz ove selekcije biće prikazani u maloj sali Niškog kulturnog centra.

Festival će u sredu 29. septembra u 19 časova svečano otvoriti direktor Austrijskog kulturnog foruma dr Adrijan Fajks, nakon čega sledi film “Tlo pod mojim nogama” rediteljke Mari Krojcer.

U ovom ostvarenju Lola je džet-set poslovna konsultantkinja koji se ističe agresivnom taktikom i neprekidnim radom koji njen posao zahteva. Vezu sa svojom šeficom Elize čuva u tajnosti, kao i postojanje svoje starije sestre Koni, koja ima dugu istoriju mentalne bolesti. Ali, kada dobije vest da je Koni pokušala samoubistvo, Loline tajne prete da eksplodiraju u javnost. U 21 čas prikazuje se horor ostvarenje “Koliba” Veronike Franz i Severina Fiale. Nakon internacionalnog uspeha svog horor prvenca “Vidim, vidim” (“Goodnight Mommy”), reditelji su se okušali u holivodskoj produkciji koja ledi krv u žilama. Koliba po kojoj film nosi naziv je impresivna drvena konstrukcija koja podseća na kovčeg.

Za brata i sestru Miu i Ejdena ovo neprivlačno mesto prepuno je lepih uspomena na njihovu majku koja je nedavno izvršila samoubistvo. Stoga njih dvoje nisu baš oduševljeni kada njihov otac Ričard insistira da njegova nova verenica Grejs, žena koju je upoznao istražujući za knjigu o ekstremističkom hrišćanskom kultu, tamo sa njima provede Božić.

U četvrtak, 30. septembra na programu su dva ostvarenja. U 19 časova na programu je film “Ja, životinja” rediteljke Katarine Mukštajn o kontradiktornim silama koje vode naše živote: željama, strastima i razumu. Vozeći se na napucanim motorima, Mati i njeni drugari zastrašuju svoje susedstvo i maltretiraju devojke. U svom selu – oni vladaju. Ali kada se njen najbliži drug Sebastijan zaljubi u Mati, a neprijateljica Karla joj neočekivano postane prijateljica, Mati je u opasnosti da izgubi poziciju među drugarima. U 21 čas na programu je film “Mali Džo” rediteljke Džesike Hausner – upozoravajuća priča o vrhunskoj naučnici i samohranoj majci koja je previše zaposlena da bi primetila da je njen sin tinejdžer zaražen polenom zle biljke – biljke koju je ona dizajnirala, nazvala po njemu i donela kući na poklon.

Program u petak 1. oktobra u 19 časova otvara višestruko nagrađivani film “Ostajemo još malo” reditelja Araša T. Riahija (Arasha T. Riahi) koji prati decu Oskara i Lili. Oni, nakon što njihova majka pokuša samoubistvo kako bi sprečila deportaciju cele porodice u Čečeniju, bivaju preseljeni u odvojene hraniteljske porodice. Odlučni su da učine sve da porodice opet bude na okupu. U 21 čas prikazuje se igrani debi austrijske rediteljke Barbare Eder “Hvala na bombardovanju” koji je mračna satira o novinarima koji izveštavaju o međunarodnim sukobima. Kada grupa američkih vojnika u Avganistanu zapali Kuran, incident izaziva svetsku kontroverzu i međunarodne novinske kuće šalju svoje ekipe. Čekanje da prva bomba ispadne pretvara se u bitku sa samim sobom i dovodi u pitanje mehanizme savremenog izveštavanja.

U subotu 2. oktobra u 19 časova na programu je film “Stiks” reditelja Volfganga Fišera. Film prikazuje transformaciju snažne žene istrgnute iz svog uljuljkanog sveta tokom jedrenja. Kada postane jedina osoba koja će priteći u pomoć grupi izbeglica u olupini na otvorenom moru, uviđa ograničenja sopstvene važnosti i empatije sopstvenog kulturnog miljea.

Dok nemoćno klizi iz jedne more u drugu, shvata da nema načina da se suprotstavi okrutnostima stvarnog života. Ovogodišnji festival u 21 čas zatvara nagradama ovenčani film “Kraljica Cigana” reditelja Huseina Tabaka, u čijem središtu je Ali, hrabra žena i samohrana majka dvoje dece i bivša profesionalna bokserka, koja radi sa trenerom i vlasnikom zapuštenog boks kluba u Hamburgu kako bi obezbedila svoju porodicu. Istrošeni bokser Tane prepoznaje njen talenat i omogućava joj povratak u igru, za šta mlada majka mora da plati visoku cenu. Kraljica Cigana je omaž istoriji bokserskog flma i hrabra je studija miljea sa hrabrom ženskom figurom koja se retko viđa u bioskopu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com