Društvo

DANAŠNJI DAN BIO JE NAJSUROVIJI I NAJTUŽNIJI DAN U NIŠU. 40 nemačkih bombardera izvršila vatreno dejstvo

Na današnji dan, 08. aprila 1941. godine nemačka avijacija prvi put je bombardovala Niš u Drugom Svetskom ratu. U znak sećanja na više od 400 poginulih i preko 700 ranjenih Nišlija tog tragičnog dana danas su položeni venci na spomen obeležje stradalima, na niškom Starom groblju.

Profesor dr Vidimir Veljković, pukovnik-pilot u penziji i predsednik Skupštine SUBNOR-a Grada Niša poručuje da se vremenom neke stvari zaboravljaju, zato je potrebno često podsećati na njih.

„Današnji dan 1941. godine, je jedan od najtužnijih i najsurovijih trenutaka koje je grad Niš doživeo, jer na današnji dan iz pravca Bele Palanke doletelo  40 nemačkih bombardera praćeni sa 20-ak aviona lovačke avijacije. Ujutru u 5.30 časova su izvršena vatrena dejstva po gradu, prvenstveno po železničkoj radionici“, podseća Vidimir Veljković.

On dodaje to pokazuje surovost Hitlerove odmazde, jer je u železničkoj radionici radilo oko 1000 ljudi. Tokom prvog dana bombardovanja, pored pričinjene velike materijalne štete, poginulo je oko 400 Nišlija, a preko 500 je ranjeno.

Pored bombardovanja Nemaca, Niš je čak 16 puta bombardovan od strane savezničkih snaga, koje su ciljale nemačke trupe i objekte u Nišu.

Tokom tih bombardovanja 1943. i 1944. godine u Nišu je poginulo 1800 ljudi, a preko 500 je ranjeno.

Vidimir Veljković dodaje da Niš jeste u svojoj istoriji mnogo stradao, ali da je Niš slobodarski i večno će ostati takav.

Oni koji su stradali u bombardovanju, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde su danas položeni venci.

Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, ušla u Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nemci su veliki neprijatelji Srba. U tri rata su hteli da nas istrebe.Ne zelim da i jedan srpski politicar tvrdi kako su nemci nasi prijatelji. Ubijali su nam i staro i mlado i decu u kolevci. Zasto Srbija od neprijatelja pravi kvazi prijatelje,a od pravih prijatelja neprijatelje? Je li nase rukovodstvo poludelo ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com