Društvo

Danas veliko finale u bacanju bumeranga (FOTO i VIDEO)

Danas se na platou ispred logora “Crveni krst”  održava ovogodišnje finale u bacanju bumeranga, “Book Fest 6”. Manifestaciju organizuju  Prva tehnička škola „Milutin Milanković u saradnji sa Ambasadom Australije i TŠ „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca.

„Prošle godine smo uveli novu kategoriju, a to su studenti. Ove godine po tradiciji imamo zelenu sobu, ali glavna ovogodišnja novina jeste nagrada festivala koja se dodeljuje pojedincima za negovanje i afirmaciju sportskoh duha u Srbiji. Ime prvog laureata se objavljuje sredinom maja. Na taj način želimo da motivišemo sve one koji na bilo koji način promovišu zdrav način života i aktivno bavljenje sportom“, rekao je Jovan Milić, jedan od pokretača takmičenja i ovogodišnji PR festivala.

Finale je počelo u 10 sati, a svečanom otvaranju Boom Fest-a 6 prisustvovao je i gradonačelnik Niša, većnik resorno zadužen za sport, kao i predsednik GO Crveni krst, na čijoj se teritoriji organizuje takmičenje već šestu godinu za redom.

Osnovne osobine bumeranga

Bumerang je  je bacačko oružje od eukaliptusovog ili sličnog drveta, najčešće kolenastog ili srpastog oblika. Različiti primerci bumeranga, izrađeni su ponegde i od drugih materijala (slonovače, metala), pronađeni su u Egiptu, Sudanu, južnoj Indiji, Americi, Okeaniji i u Evropi.

Bumerang može biti različite dužine (16—120 cm), debljine 6—7,5 cm i težine (do 250 g). Raspon između krakova bumeranga varira od 45 do 60 cm, a ugao između njih je od 70° do 130°).

Prema specifičnosti oblika  i osobinama leta, razlikuje se povratni i nepovratni, tzv. ratni bumerang. Povratni je lakši i tanji, a levi kraj malo savijen nagore i nadole. Bumerang služi za igru, a katkad i za lov na ptice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com