Društvo

Danas u Niš dolazi Bogoljub Karić

Bogoljub Karić  će danas doći u Niš, a po saznanjima Niških Vesti, on će se oko 16 sati prošetati od Gradske kuće do Obrenovićeve ulice, a plan je da razgovara sa Nišlijama. Juče je u Leskovcu prolaznicima delio tulumbe, a čekao se i red za selfije. Karić se u Srbiju vratio 30. decembra, nakon 11 godina egzila .

KO JE BOGOLJUB KARIĆ

Bpogoljub Karić je rođen je 17. januara 1954. godine u Peći od oca Janićija i majke Danice, koja se 2011. godine zamonašila i dobila ime Angelina.

Osnovnu i srednju školu je završio u Peći. Diplomirao je na prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini, na odseku za geografiju. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu na temu „Organizacija i razvoj male privrede“.

Zajedno sa tri brata i sestrom osnovao je porodičnu fabriku „Braća Karić“ u Peći 1971. godine. Za više od tri decenije razvio je veliku kompaniju koja posluje u raznim oblastima: telekomunikacije, građevinarstvo, finansije, obrazovanje, mediji, trgovina.Direktor je i vlasnik privatnog „BK“ Univerziteta i još nekoliko firmi u Srbiji i inostranstvu i nosilac je ordena Svetog Save.

U vladi Mirka Marjanovića bio je ministar bez portfelja. Osnovao političku stranku „Pokret snaga Srbije – Bogoljub Karić“ čiji je lider.

Do 2005. godine, njegova kompanija je bila suvlasnik preduzeća „Mobtel Srbija“ zajedno sa PTT Srbija. Bogoljub Karić je takođe osnivač Karić Fondacije koja ulaže svoja sredstva u humanitarne akcije, razvoj obrazovanja i podršku mladim ljudima.

Od 2006. godine je u egzilu ,a za njim je sve do decembra 2016. bila raspisana poternica Republike Srbije. U zemlju se vratio 30. decembra.

Za to vreme Bogoljub se slobodno kretao po celom svetu jer poternica za njim u drugim zemljama nije važila i bila je okarakterisana kao politički motivisana. Nekoliko meseci pre ukidanja poternice, objavio je da planira povratak u otadžbinu tokom maja 2017. godine.Tužilaštvo za organizovani kriminal je 27. decembra 2016. obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića,a Specijalni sud u Beogradu je ukinuo rešenje o pritvoru i povukao poternicu. 2005. godine dobio je titulu počasnog doktora nauka od japanskog univerziteta Soka. Sa suprugom, Milankom Karić, ima četvoro dece, Nebojšu, Nedu, Jelenu i Danicu.


AFERA MOBTEL

Bogoljub Karić pobegao je iz Srbije februara 2006. godine i nije se pojavio na saslušanju kao optuženi u slučaju Mobtel.

Prema prvim informacijama pobegao je u Belorusiju, ali se kasnije ispostavilo da su on, kao i brat Sreten, koji je pobegao pre njega, u stvari u Moskvi. Bogoljub Karić se tokom marta 2015. javio iz Moskve u emisiji ,,Teška reč” putem skajpa i tom prilikom optužio prethodnu vlast i Mlađana Dinkića za organizovani kriminal, reketiranje i “da su mu sve smestili.”

Tom prilikom je izjavio da će se vratiti u Srbiju ukoliko optužnica protiv njega bude poništena.

Izvor: Wikipedia

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com