DruštvoZdravlje

DANAS SE OBELEŽAVA NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA: Zaštitimo se od duvana

I u Srbiji se, kao i u celom svetu, 31. januar obeležava kao Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ovogodišnji slogan je „Zaštitimo se od duvana”. Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima upozoravaju javnost na štetne efekte izlaganja  duvanskom dimu, posebno po zdravlje dece i mladih.

Upotreba duvana je povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja  duvanskom dimu. Duvanski dim, koji sadrži više od 7000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora, jer samo okruženje 100 posto bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima. Okruženje bez duvanskog dima sprečava započinjanja pušenja i ima pozitivan uticaj na odvikavanje od pušenja, smanjenje razbolevanja i smrtnosti zbog pušenja, čime se smanjuju troškovi za lečenje osoba koje obole zbog pušenja.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 2010. godine. Ovim zakonom se zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno. Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com