Društvo

Danas počinje Gospojinski post – najkraći, ali i najstrožiji

Gospojinski post počinje danas i trajaće do 28. avgusta. Najkraći je od četiri velika godišnja posta, ali stroži od božićnog i apostolskog. Zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici vernici ovaj post poste kao i Veliki post.

Četiri velika posta obeleže godinu svako pravoslavnog vernika : veliki post (vaskršnji), božićni, post svetih apostola i gospojinski. Danas počinje gospojinski, koji je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina.

Uobičajeni se svi dani poste “na vodi” osim subote i nedelje, kada je dozvoljeno koristiti ulje i vino, a za praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji pada u vreme ovog posta, jede se i riba. Ako Velika Gospojina padne u sredu i petak, ne mrsi se tog dana, već se jede riba, vino i ulje.

Postoji običaj poznat u našem narodu da se grožđe ne jede do Preobraženja, kada se u crkvama i deli narodu. Post pred Veliku Gospojinu ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i molili joj se. Ovaj post se prvi put pominje u spisima Teodora Studita 826. godine, a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166. godine.

Praznik Velika Gospojina smatra se praznikom žena i majki.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com