Društvo

Danas otvaranje izložbe posvećene Petru Bojoviću

U Domu Vojske Srbije u Nišu, danas u 12 i 30 biće otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“.

Izložbu će otvoriti načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, a otvaranju će prisustvovati komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, pripadnici Vojske Srbije i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Niša.

Izložbu, koja za Republiku Srbiju ima veliku istorijsku i kulturološku vrednost, zajedno su priredili Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije, Narodni muzej Čačak i Komanda Kopnene vojske.

Nišlije će moći da se upoznaju sa životnim putem vojvode Bojovića koji je vodio od zlatarskog čobančeta i turskog roba, kroz šest ratova, sve do načelnika štaba Vrhovne komande i komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta.

16214-patar-bojovic-800x600

Izložbu čini kolekcija od četrdest jednog odličja, koju je Kosta Rakić, ispunjavajući zavet vojvodinog sina Dobrosava, čuvao punih 56 godina i nedavno predao u amanet srpskom narodu, na trajno čuvanje predsedniku Republike Srbije.

U umetničkom programu lik vojvode Bojovića dočaraće glumac Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca – Zdravko Maletić, koji će izvesti monodramu „Na taljigama u večnost“, prema dramskom tekstu Vladimira Đorđevića.

Izložba se može videti  u Domu Vosjke Srbije svakog dana  od 10 do 18 časova do 15. decembra, a ulaz je slobodan.

 Vojvoda Petar Bojović

petar_bojovic_spomenik_u_nisu

Spomenik u Nišu

Posle Prvog svetskog rata postao je komandant Prve armijske oblasti i na toj funkciji je ostao do decembra 1920. godine. Načelnik Glavnog generalštaba vojske Kraljevine SHS postao je januara 1921. godine.

Decembra iste godine je penzionisan, a vraćen  u službu 1941. godine, kada je  postavljen za Vrhovnog inspektora celokupne vojne sile Jugoslavije.

Tokom Aprilskog rata imenovan je za pomoćnika vrhovnog komandanta kraljevske jugoslovenske vojske, a  nakon kapitulacije sam je sebi odredio kućni pritvor u kome je bio sve do kraja rata.

Pred kraj rata uhapsili ga prvo Nemci a zatim i partizani. U partizanskom pritvoru  bio je izložen torturi. Pušten je na slobodu, ali je od posledica mučenja ubzo preminuo, 19. januara 1945. godine.

Odlikovan je Ordenom Jugoslovenske krune prvog reda (1930. godine), Ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda (1933. godine) i francuskim Ordenom Legije časti (1936. godine). Nosilac je mnogobrojnih najviših srpskih i savezničkih odlikovanja. Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com