Društvo

Danas nam je divan dan Spomenki jubilarni rođendan

Spomenka Đokić Krstić jedan od najlepših vokala sa prostora bivše Jugoslavije danas proslavlja jubilarni 70 rođendan.

Baš na današnji dan se navršava i pet godina od premijere filma “Lutajuća srca”, koji je osvojio ex-yu publiku jer je taj film opisao slavne dane ove popularne niške grupe, koju danas čine Spomenka Krstić i Vlada Crnomarković.

Grupu su davne 1970. godine osnovali, Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Grupa je postojala do početka osamdesetih godina. Grupa je u početku vežbala u zgradi sada poznatoj kao “Grčki konzulat”. Kasnije su vežbali i svirali za javnost, subotom i nedeljom, u Domu mladih Niš (Zgrada oficirskog doma u Nišu). U početku su na igrankama svirali svoje kompozicije ali i rok kompozicije grupa: “Hu” (engl. “The Who”), “Fri” (engl. “Free”) i “Kridens klivoter riajlv”.

Lutajuća srca

Na Omladinskom festivalu u Subotici 1972. godine za pesmu „Još malo“, osvojili su prvu nagradu publike, kao i nagradu za najbolji tekst. Na festivalu Vaš šlager sezone 1973. godine, dobili su nagradu Saveza kompozitora Jugoslavije, za pesmu „Jefimija“, Dženana Salkovića iz Mostara, posvećenu monahinji i pesnikinji Jefimiji. Te godine su isto, predstavljali Jugoslaviju u Istočnom Berlinu, na 10. svetskom festivalu omladine i studenata. 1975. godine, Spomenka Đokić napušta grupu. Zbog obaveza članova prema JNA, grupa je pauzirala sa radom. Po povratku Spomenke Đokić u grupu 1981. godine, objavljuju LP „Strepnja“. Na albumu je numera „U poznu jesen“, po pesmi Vojislava Ilića. Članovi grupe su pisali muziku za pozorišne predstave: “U agoniji”, “Zora na istoku”, “Pokojnik”, “Ribarenje na asfaltu”, “Šovinistička farsa”… Pisali su muziku za film „Košava“ i TV seriju „Partizani“. Grupa je povremeno nastupala u pređašnjem sastavu sve do 2019. godine, a zatim su prerano otišli popularni Mika Tambura i Milan Marković. Grupa i dalje postoji ali u znatno izmenjenom sastavu gde je to sad dvojac koji čini Spomenka Krstić i Vlada Crnomarković.

Spomenka nakon muzičke karijere ostaje u svetu muzike kao profesor muzičkog vaspitanja a njene generacije i dan danas govore o njenom izvrsnom umeću rada sa decom. Prošle godine upriličen je koncert u Narodnom pozorištu povodom pola veka postojanja grupe, kada su nastupali prijatelji i saradnici grupe kroz decenije. Naravno istakli su se Spomenkini đaci.

Spomenka Đokić Krstić; Foto: Produkcija Veljković

Da ova grupa zauvek bude upamćena po hitovima i harizmi koju nose članovi, pre tačno pet godina premijerno je prikazano dokumentarno ostvarenje produkcijske kuće City Grupa  “Lutajuća srca, arhiv emocija”.

Ni nakon pet godine od premijernog prikazivanja filma “Arhiv emocija” nisu blaže emocije prilikom gledanja priče o najpopularnijoj niškoj grupi u nekadašnjoj zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Oliver Paunović, producent i Miroljub Jovanović, Spomenka Đokić i Vladimir Ristić, reditelj

Nakon što je prikazan na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 2019. godine, brojnim festivalima širom Srbije i van granica naše zemlje, na televizijskim stanicama, film o legendarnoj grupi Lutajuća srca, koja je bila jedna od najpopularnijih na prostoru bivše Jugoslavije dostupan je i na Youtubu.

Mnogobrojni građani bivše Jugoslavije, koji se sećaju ove grupe, želeli su da pogledaju film koji ih podseća na vreme nekadašnje pop scene. Film je kako mu i sam naziv kaže, pun emocija.

“Kada pogledam unazad, strašno sam ponosan na film “Lutajuća srca -arhiv emocija” kojim smo zabeležili istoriju Niša, onakav kakav je bio a kakvog ga svi i dalje volimo. Bio je to građanski Niš, neka druga muzika, neki neiskvareni i nezlonamerni ljudi. Volim to vreme jer je iznedrilo ono najbolje od nas. Među tim divnim osobama svakako je srce same grupe naša Spomenka, koja je i danas puna života i ljubavi prema pesmi i muzici. Srećan ti jubilarni rođendan i da nam uvek tako sijaš i činiš nas radosnim u tvom okruženju”, rekao je producent Oliver Paunović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com