Magazin

Danas je Svetski dan pešačenja: Šetnja, uživanje i opuštanje

Svetska asocijacija sporta je pre 23 godine, 15. oktobar proglasila Međunarodnim danom pešačenja, u cilju promocije fizičke aktivnosti. Kampanju je podržala Svetska zdravstvena organizacija povezujući je sa svojom globalnom inicijativom “Kretanjem do zdravlja”

Savremeni način  života za posledicu ima sve manje vremena za rekreaciju, jer svi  žure, na posao ili u školu za šta je potreban automobil ili gradski prevoz.

Modernizacija je dovela do rasprostranjene upotrebe računara, koji počinju da koriste i deca u najranijem uzrastu,  čime stiču naviku da slobodno vreme provode sedeći u stolici ispred kompjutera.

Na taj način se povećava broj obolelih od šećerne bolesti, gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti kod dece predškolskog i školskog uzrasta, poručuju iz Svetske zdravstvene organizacije.

Najbolji lek je pešačenje, kao jedan od najzdravijih vidova vida rekreacije. Odraslim osobama se preporučuje minimum 30 minuta umerene šetnje dnevno kako bi očuvali i unapredili svoje zdravlje, dok je mališanima za pravilan rast i razvoj potrebno minimum sat vremena dnevno.

Pešačenje je najjednostavniji, najprimenjivaniji i najjeftiniji antristres metod. Šetnja će promeniti  raspoloženje, omogućava da zastanete, razmislite, udahnete, oslušnete zvuke prirode.

Vreme je kao poručeno za šetnju, okupani suncem čekaju vas niški parkovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com